ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump skyller bränderna på skogsskötseln

  • Donald Trump. Foto: Andrew Harnik

Vinden försvårar arbetet med att bekämpa bränderna i Kalifornien, som skördat minst 25 liv.

President Donald Trump skyller bränderna på dåligt skogsbruk, vilket har väckt mycket upprörda känslor.

25 personer har bekräftats döda, men många saknas fortfarande och dödssiffran kan komma att stiga.

Vindar som väntas hålla i sig de kommande dagarna gav lågorna ny kraft på flera ställen, och bidrar tillsammans med låg luftfuktighet till det tuffa läget. Hundratusentals människor har tvingats evakuera sina hem i de områden som gränsar till de tre bränder som härjar delstaten, en stor andel i Los Angeles-regionen.

I helgen twittrade president Donald Trump flera gånger om att orsaken bakom bränderna i Kalifornien är grav misskötsel i förvaltningen av skogsmarken och inget annat. Han hotade även att dra in statsbidrag om det inte sker förbättringar. Presidenten har tidigare sagt att man bland annat måste bli bättre på att ta bort skräp och ruttna träd som fungerar som bränsle.

Hans påståenden kritiserades från flera håll. Bland dem som reagerade starkt fanns  ordförande för brandmännens fackförbund i Kalifornien, Brian Rice. Han kallade på organisationens hemsida presidentens uttalanden för en skymf mot alla som påverkats och som arbetar för att bekämpa bränderna.

Dessutom är presidentens påståenden helt felaktiga, skrev han. Bränderna har startat på ett flertal ställen, inte bara i skogsområden.

Flera kända artister och skådespelare reagerade också, bland dem Leonardo Di Caprio som i stället lade skulden på klimatförändringarna och den långvariga torkan.

Trump twittrade också och uppmanade människor att följa de evakueringsorder som myndigheterna utfärdar.

Den största av de tre bränderna har fått namnet Camp Fire. I norra Kalifornien har den lilla staden Paradise i stort sett slukats av branden. 6.700 bostadshus och andra lokaler är förstörda och 23 personer har bekräftats döda i området. Det är därmed en av de dödligaste bränderna hittills i Kalifornien.

Ytterligare två personer omkom branden i närheten av Malibu.

Uppgifterna om hur många hektar som eldhärjats var inte helt samstämmiga på söndagen, men det tycks handla om mellan 75.000 och 80.000 hektar.

Det är mer än fem gånger så mycket mark som vid skogsbranden i Västmanland i Sverige 2014.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies