1515

Trump skrämmer bort resenärer

Intresset för att flyga till USA har störtdykt sedan Donald Trump blev president.

Bild:TT

Det visar en sammanställning av flera analyser som gjorts av den brittiska tidningen Guardian.

Data från resesökmotorn Kayak visar sökningarna för flygningar från Storbritannien till Tampa och Orlando har rasat 58 procent sedan presidentinstallationen. Motsvarande siffror för Miami, Las Vegas och Los Angeles är -52, -36 och -32 procent.

Kayak noterar dock att priserna på flygbiljetter hittills inte har backat med den minskade efterfrågan. Priserna på hotellrum i bland annat New York och Las Vegas har däremot sjunkit tydligt.

Enligt flygappen Hopper har sökningarna på internationella flygningar till USA backat med 17 procent sedan Donald Trump tog makten. Sökningarna minskade i 94 av de 122 undersökta länderna. Ett tydligt undantag var Ryssland, där de i stället steg med hela 88 procent.

Även det faktiska resandet ser ut att ha minskat, enligt en rapport från analysföretaget Forward Keys. Veckan efter det omtvistade reseförbudet rasade flygresorna från de sju länderna med 80 procent jämfört med året innan. Men enligt Forward Keys minskade reseförbudet lusten att resa till USA i många regioner i världen utöver Mellanöstern, och de totala nettobokningarna till USA exklusive Kina var ned 6,5 procent.

Enligt Global Business Travel Association har reseförbudet hittills kostat USA 185 miljoner dollar i minskade affärsresebokningar.

Noterbart i sammanhanget är att dollarn har stärkts under det senaste halvåret.

 Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?