1515
Annons

Trump: Skickar 1.500 soldater till Mellanöstern

USA skickar 1.500 soldater till Mellanöstern, meddelar president Donald Trump. Styrkorna syftar till att skydda amerikanska intressen efter påstådda hot från iranskt håll.

Foto:Pablo Martinez Monsivais

Försvarshögkvarteret Pentagon hävdar nu att revolutionsgardet, en gren av den iranska försvarsmakten, ligger bakom sabotaget av fyra fartyg i vattnen utanför Förenade arabemiraten.

”Vi kommer att skicka ett relativt litet antal soldater, främst i skyddssyfte”, sade Trump på fredagen och tillade:

”Några väldigt begåvade människor reser till Mellanöstern just nu. Och vi kommer att få se vad som händer.”

USA har tidigare skickat hangarfartyg samt bomb- och stridsflygplan till Mellanöstern med hänvisning till vad som sägs vara hot från Iran eller Teherantrogna grupper. Iran har tillbakavisat att landet skulle utgöra ett hot mot amerikanska intressen i regionen.

Valet 2022

C vill slopa skatt för egenanvändning av solel

Tak på ladugårdar, simhallar och parkeringshus är en outnyttjad energiresurs, anser Centerpartiet.

”Vi måste maxa alla våra gröna energislag”, säger C-ledaren Annie Lööf.

Centerpartiet vill bygga ut solenergin kraftigt de närmaste åren. Bland annat vill man slopa skatten för egenanvändning av solel och utvidga det gröna avdraget.

”Vi vill att alla oavsett bostadsform ska kunna bli solelsproducenter”, säger Annie Lööf.

Till exempel skulle hyresgäster och bostadsrättsägare kunna köpa in sig i en solcellspark eller i solpaneler på en bondes ladugårdstak. I dag sitter det oftast bara solpaneler på halva taket, eftersom det räcker för lantbrukarens behov – och så sätter skattereglerna stopp för mer.

”Genom att göra skatteförändringar kan hela taket nyttjas”, säger Lööf.

Den som köper in sig i en anläggning skulle förutom slopad skatt också kunna få använda sig av ett grönt avdrag, som fungerar ungefär som rut- och rotavdraget.

Genom bättre ekonomiska incitament hoppas C att fler tak ska få solceller.

Centerpartiet vill se en nationell strategi för mer solkraft. Målet för den kommande mandatperioden är att öka solelen från dagens 1 TWh till 15 TWh, vilket motsvarar drygt tio procent av Sveriges nuvarande elanvändning. 

Till 2030 bedömer C att produktionen kan öka till 30 TWh.

”Med rätt insatser kan vi få en solkraftsboom i Sverige, där vi om bara några år kan få 10 procent av hela Sveriges elanvändning som består av solenergi”, säger Annie Lööf.

C vill också ställa krav på att statliga byggnader ska förbereda sina tak för solceller vid större renoveringar eller nybyggnation.

”Man behöver se de offentliga taken som en strategisk resurs”, säger Lööf.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera