Trump ska hjälpa Norge med stridsplan - från datorspel

Donald Trump pratar ofta om "fake news".

När flygplansaffären med Norge togs upp pratade presidenten plötsligt om stridsplan som inte finns - förutom i ett datorspel. 

Trump vid Solbergs besök.
Trump vid Solbergs besök.Bild:AP

När Donald Trump träffade Norges statsminister Erna Solberg på onsdagen presenterade han under en presskonferens det nya försvarssamarbetet mellan de båda länderna.

Presidenten tog bland annat upp leveransen av amerikanska stridsflygplan som har har börjats fraktas till Norge. Problemet var bara att flyplanstypen han nämnde, F-52, inte existerar – förutom i datorspelet Call of Duty, skriver brittiska tidningen Independent. 

”I november började vi att leverera de första F-52 och F-35 stridsflygplanen. Vi har totalt 52 och har börjat frakta över ett antal lite före tidsschemat. Det här är en 10 miljarder dollar-affär”, sa han

Det dröjde inte länge innan twitter-flödet fylldes av humoristiska inlägg kring presidentens uttalande om stridsplanen. Flera lade ut bilder på det F-52-flygplan som finns i datorspelet.

”Trump avslöjade just att USA har sålt F-52 till Norge. Ett flygplan så hemligt att inte ens militären har hört talas om det. Hur som helst, jag fick möjlighet att tillhandahålla denna högklassificerade bild”, skrev en twittrarna. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?