1515
Annons

Trump ska hålla sitt första offentliga tal sedan han lämnade Vita huset

Det blir det första offentliga framträdandet sedan han lämnade Vita huset. Donald Trump väntas i sitt tal fokusera på framtiden för Republikanerna – och eventuellt lyfta sig själv som den givna kandidaten i nästa presidentval.

Foto:Gerald Herbert

Den tidigare amerikanska presidenten – som har stängts av från Twitter på livstid och som står inför flera brottsutredningar – har hållit låg profil sedan han lämnade Vita huset den 20 januari. Söndagens tal på den konservativa CPAC-konferensen i Orlando i Florida blir Donald Trumps första större framträdande i offentlig miljö sedan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

Den årliga Conservative Political Action Conference samlar politiker, finansiärer, tänkare och mediepersonligheter från den politiska högern. Det var på ett sådant möte som affärsmannen Donald Trump tog sitt första stora kliv mot politiken 2011. 

När han nu återigen träder fram i rampljuset väntas hans anförande kretsa kring framtiden för det parti han tog över i och med valsegern 2016. Enligt nyhetssajten Axios källor blir det en styrkeuppvisning där Trump framhåller sig som den som fortfarande bestämmer inom Republikanerna och kan agera kungamakare men kanske även som ”den förväntade kandidaten” inför presidentvalet 2024.

Trump kommer att fortsätta att spela en stor roll inom Republikanerna och skulle sannolikt vinna kampen om att bli partiets presidentkandidat om han skulle vilja, konstaterade senatorn Mitt Romney tidigare i veckan.

”Han har den överlägset tyngsta rösten och stort inflytande över mitt parti”, sade den Trumpkritiske republikanen på ett digitalt evenemang.

Attacken mot Kapitolium och den efterföljande riksrätten har orsakat splittring bland konservativa, som inte är överens om hur man ska hantera ex-presidenten och hans inflytande. Tusentals har lämnat det republikanska partiet den senaste tiden. 

Dagen efter att det stod klart att Trump skulle medverka på konferensen meddelades att hans vicepresident Mike Pence avböjt att hålla tal. Deras relation har krisat sedan Pence vägrade att agera för att stoppa kongressens fastställande av Joe Bidens valseger. Trump twittrade nedlåtande om sin parhäst och vid stormningen skanderade vissa ”Häng Mike Pence”.

Inte heller senatsledaren Mitch McConnell, som trots frikännandet i riksrätten menar att Trump bär ”praktiskt och moraliskt” ansvar för stormningen, kommer att närvara.

De två högt uppsatta republikanernas frånvaro – och Trumps närvaro – tolkas av vissa som en fingervisning om vilken väg partiet kan komma att ta framöver.

På fyradagarskonferensens talarlista finns också flera tidigare Trumpmedarbetare, som hans utrikesminister Mike Pompeo, tidigare pressekreteraren Sarah Huckabee Sanders och miljöchefen Andrew Wheeler. Även senatorn Ted Cruz och Republikanernas minoritetsledare i representanthuset Kevin McCarthy framträder.

Näringslivet är svaret på frågorna som inte fick plats i valrörelsen

De viktiga frågorna om elsystemet tog inte mycket plats i valrörelsen, men svaren formuleras i näringslivet, där allt fler företag driver grön omställning, skriver Anna Kinberg Batra om årets valrörelse. 

Foto:Johan Nilsson/TT

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Detta är en krönika av en fristående kolumnist. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera