1515

Trump backar om att splittra familjer

Donald Trump har skrivit under en presidentorder i syfte att sätta stopp för de kontroversiella separationerna av barn och vuxna som olagligt korsar gränsen mellan Mexiko och USA.

Donald Trump har skrivit under en presidentorder för att sätta stopp för de kontroversiella splittringarna av familjer som olagligt korsar gränsen från Mexiko till USA.

Beslutet kommer efter stark inhemsk och utländsk kritik mot att skilja barn från föräldrar eller vårdnadshavare.

Det handlar om att hålla familjer samman, sade Trump i samband med att han skrev under beslutet och tillade:Jag gillade inte att se familjer separeras.

USA:s gränspolis uppgav i tisdags att över 2 300 barn har skiljts från sina föräldrar mellan den 5 maj och den 9 juni efter regeringens beslut om nolltolerans. Bakgrunden är att justitieminister Jeff Sessions stramade åt USA:s migrationspolitik genom att sätta stopp för en tidigare praxis, som sade att personer som gripits efter att olagligt tagit sig över gränsen ska släppas fria i väntan på domstolsbeslut.

Trumps beslut innebär att familjerna ska kunna frihetsberövas tillsammans, i samband med att de vuxna åtalas eller utreds för brott mot immigrationslagarna.

Det väcker starka känslor både i USA och i omvärlden, sedan bilder spridits på förtvivlade småbarn som tas i separat förvar sedan föräldrarna gripits.

Men även om Trump är van vid kontroverser får han nu ilsket mothugg på ovanligt nära håll – i kongressen.

Sluta separera barnen, de separerar barnen! ropade kongressmannen Juan Vargas, som tillsammans med andra ledamöter från Demokraterna högljutt demonstrerade i korridoren när Trump skulle lämna Capitolium, kongressbyggnaden.

Herr president, har ni inte barn? fortsatte Vargas.

Vad skulle ni tycka om de separerade era barn?

Trump vinkade avvisande, men möttes av fler tillrop.

Så dramatiska protester av så högt uppsatta politiker mot presidenten i själva Capitolium är mycket ovanliga i USA.

I ett möte bakom stängda dörrar med republikanska ledamöter i representanthuset manade Trump dem att försöka få igenom något av de förslag om invandringslagar som nu cirkulerar i kongressen.

"Han gav sitt stöd till båda de invandringslagar som bygger muren (mot Mexiko), stänger juridiska kryphål, stoppar visumlotteriet, hejdar kedjeinvandring och löser gränskrisen och familjesepareringsfrågan genom att tillåta kvarhållande och avvisning av familjer", meddelar talesmannen Raj Shah.

Enligt ledamoten Tom Cole sade Trump att den nya praxisen att dela upp barn och vuxna som anlänt olagligt vid gränsen, "verkligen inte är något snyggt, och ser illa ut".

Men om lagförslagen för de nya reglerna går igenom har varit oklart, eftersom det består av flera delar.

Jag tycker det är ett fruktansvärt förslag, och jag tror inte att någon demokrat kommer att stödja det, säger Steny Hoyer, en av de högst uppsatta demokraterna i representanthuset.

På onsdagen sade den republikanske talmannen Paul Ryan att omröstningen i representanthuset om att hålla ihop migrantfamiljer ska hållas på torsdagen.

I det lagförslaget, när människor åtalas för att olagligt ha korsat gränsen, kommer familjerna att fortsätta vara tillsammans under DHS (Departementet för inrikes säkerhet) häktning under den tid rättsprocessen pågår

Även i Europa har behandlingen i USA av migranters barn väckt stark kritik. Storbritanniens premiärminister Theresa May sade på onsdagen att hon tycker att det är "djupt stötande" att se bilder på barn som ser ut att hållas inburade.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau har kallat hanteringen av barnen fel och oacceptabelt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?