ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Trump säger inte upp Iran-avtalet

USA:s president Donald Trump väntas på fredagen meddela att han inte är redo att bekräfta att Iran efterlever kärnteknikavtalet från 2015, men han kommer inte att överge avtalet.

Det uppger källor till Bloomberg News och Reuters.

Donald Trump ska hålla ett anförande om den bredare policyn gentemot Iran klockan 18.45 svensk tid.

Iran-avtalet ska godkännas löpande och nästa deadline var satt till den 15 oktober.

"Det är tid för hela världen att ansluta sig till oss och kräva att Irans regering upphör med sitt agerande av död och förgörelse", sade Donald Trump i ett uttalande på torsdagen från Vita huset i vad som kallas "En ny strategi för Iran".

Strategin väntas innehålla tre mål: att ändra avtalet och göra det svårare för Iran att utveckla kärnvapen, att hantera landets robotprogram och att motverka Irans aktiviteter som enligt USA destabiliserar regionen.

När väl Donald Trump beslutat att inte certifiera avtalet så har kongressen 60 dagar på sig att återinföra sanktioner mot Iran.

Detta skulle kunna bli slutet för avtalet. Men Donald Trump väntas be kongressen att vänta med sanktioner tills vidare och i stället se över lagen, Iran Nuclear Agreement Review Act, enligt källorna.

Han väntas även be kongressen att sätta benchmarks för Irans agerande, till exempel införa nya restriktioner för deras ballistiska robotprogram. Även "solnedgångsklausuler", som lättar på villkoren för Irans urananrikning, kommer att ses över.

Donald Trump väntas betona att Iran får alltför många fördelar under det nuvarande avtalet, och anklaga Obama-administrationen för att ha haft en alltför kortsiktig syn på Irans kärnvapenprogram och för att ha bortsett från Irans många andra skadliga aktiviteter.

Tyck till