Trump rör om inför beslut om skuldtaket

Den första kammaren i den amerikanska kongressen har röstat för att förlänga finansieringen av den federala staten. Men det råder kaos i senaten och på Twitter underminerar president Donald Trump sina partikamraters försök att blidka oppositionen.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Evan Vucci/TT

Den amerikanska statsapparaten kommer att stå utan finansiering efter fredagen om inte politikerna på federal nivå kan nå en överenskommelse som ska säkra finansieringen ytterligare en månad.

Sent på torsdagskvällen passerades det första hindret då representanthuset i kongressen klubbade igenom ett beslut som ska förhindra att federala myndigheter stängs ner.

Det kom trots att konservativa ledamöter hotat att rösta emot sitt eget partis förslag. I slutändan blev det 11 republikanska röster emot samtidigt som sex demokratiska ledamöter korsade partigränserna och röstade ja.

Men den svåraste pusselbiten kvarstår. I senaten, den övre kammaren i kongressen, krävs en majoritet på 60 av 100 röster. Republikanerna sitter på en hårfin majoritet om 51 senatorer.

Demokraterna i senaten tycks vara enade om att att rösta nej om de inte får en kompromiss kring DACA, det program som gett amnesti åt barn som först in i USA utan uppehållstillstånd. Tv-kanalen CNBC rapporterar att partiledningen är övertygade om att de har tillräckligt med röster på sin sida.

På torsdagskvällen kunde de två partierna inte ens enas om när en omröstning ska hållas i senaten. Det dröjde efter klockan 22 lokal tid innan republikanernas ledaren Mitch McConnell kunde få ihop tillräckligt många röster för att ajournera senaren till fredagen, rapporterar politiksajten Politico.

Men det är inte bara demokraterna som sätter käppar i hjulet för finansieringen av den federala budgeten. President Donald Trump twittrade på torsdagen ut sitt motstånd mot att ett särskilt försäkringsprogram för barn skulle ingå i den tillfälliga uppgörelsen, något som Republikanerna erbjudit i hopp om en kompromiss med de demokratiska senatorerna.

Dessutom anslöt han sig till högerfalangen inom det republikanska partiet när han skrev att hans syn på en mur längs gränsen mot Mexiko inte förändrats.

"Om det inte finns en mur finns det ingen uppgörelse", skrev presidenten på Twitter.

Paul Ryan, den republikanske talmannen i representanthuset, lyckades på torsdagen ducka för liknande krav från partimedlemmar.

Både Donald Trump och Paul Ryan har attackerat demokraterna för att försöka pressa dem att ge efter och rösta ja till finansieringsförslaget.

Strategin läge dock inte lyckas eftersom Republikanerna sitter på majoriteter i kongressens båda kammare och dessutom kontrollerar Vita huset, enligt den politiske analytikern Charlie Cook.

"Den enda frågan är hur kostsamt det kommer att bli för republikanerna som redan står inför ett extremt svårt mellanårsval", säger han till brittiska Financial Times.

Om en uppgörelse inte nås på fredagen kommer en stor del av den amerikanska statsapparaten stå utan finansiering. Säkerhetsfunktioner som militären, polisen och flygledning omfattas inte, liksom bland annat utbetalningar av statliga pensioner och matkuponger.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?