1515

Trump riskerar pyrrhusseger

Den stora skattereformen riskerar att bli en pyrrhusseger för Donald Trump. Få amerikaner tycker om förändringarna och det är oklart om de kommer att leda till att företagen ökar sina investeringar på hemmaplan. Risken är stor för bakslag i nästa års val.

Donald Trump har lovat det amerikanska folket en skattesänkning som julklapp och den här gången verkar han kunna hålla vad han lovat, efter att även senaten godkände förslaget med siffrorna 51-48 tidigt på onsdag morgon svensk tid.

Efter visst sjabbel röstade kongressens representanthus igenom förslaget under onsdagskvällen, svensk tid, så att det senare i veckan kan skrivas under av presidenten.

På onsdagen förberedde samtidigt Donald Trump ett event för att fira framgången i Vita huset.

Men få amerikaner vill ha presidentens julklapp. Endast 24 procent stödjer reformen enligt en färsk undersökning gjord av NBC och Wall Street Journal. 41 procent av amerikanerna anser att skattereformen är en dålig idé och hela 63 procent anser att den är främst gynnar de rikaste och företagen.

”Det här är den värsta reformen som någonsin lagts fram i den här kammaren. Det är en skam att reformen verkar gå igenom”, sa demokraternas ledare i representanthuset Nancy Pelosi och hon fick medhåll av sin kollega, minoritetsledaren i senaten Chuck Schumer.

”Än en gång när republikanerna genomför en skatteförändring kommer det att gynna de rikaste och inte de amerikaner som verkligen skulle behöva den. 80 procent av pengarna från den här reformen kommer att gå till dem med högst inkomster ”, sa Chuck Schumer.

Den största förändringen i Donald Trumps reform är företagsskatten som sjunker till 21 procent från 35. Men samtidigt plockas också ett stort antal avdragsmöjligheter bort både för företag och för privatpersoner. Det här kommer enligt storbanken Barclays inte att ge så stora effekter som presidenten hoppas på. Nettoeffekten för storbolagen i S&P 500 kommer enligt Barclays att bli en skattesänkning från 26 till 20,7 procent och höja vinsten per aktie med 6,3 procent, skriver Financial Times.

Credit Suisse spår att skattesänkningen kan sätta fart på företagsförvärven som minskat trots att börsen stadigt klättrat mot nya rekordnivåer.

”Senast när storbolagen kunde ta hem stora summor från utlandet till en låg skatteprocent, år 2004, användes största delen av pengarna till företagsköp”, skriver Credit Suisse, som ser en risk att bolagen nu lockas att betala för mycket för att genomföra affärerna.

Trots kritiken anser dock de flesta experter att republikanerna och president Donald Trump inte hade något annat val än att genomföra skatteförändringen innan det nya året rings in. Utan den hade 2017 gått till historien som det första år som en nyvald amerikansk president inte lyckats genomföra en enda större reform under sitt första år i Vita huset – och det trots att republikanerna har en majoritet i kongressens båda kamrar.

Nu måste Donald Trump och hans republikanska kollegor förlita sig på att skattereformen får de effekter som de utlovat. En avgörande fråga blir om de multinationella företagen hämtar hem sina pengar och börjar investera i fler amerikanska jobb i stället för att köpa företag eller dela ut pengarna till aktieägarna.

Financial Times påpekar att tidigare skattesänkningar inte påverkat företagens investeringar.

Låter de positiva effekterna för amerikanerna vänta på sig riskerar skattesänkningen att slå hårt mot de republikanska ledamöterna i kongressvalet hösten 2018.

Undersökningen gjord av NBC och Wall Street Journal visar att för första gången sedan 2013 tror en majoritet av amerikanerna att demokraterna skulle göra ett bättre jobb med ekonomin än republikanerna, trots att USA är mitt inne i en högkonjunktur och New York-börsen rusat. Dow Jones-index har stigit tre gånger så mycket som Stockholmsbörsen i år.

Även presidentens stöd fortsätter att falla och ligger nu runt 35 procent enligt en färsk mätning gjord av CNN.

Handlarna på Wall Street var tveksamma på onsdag förmiddag och börserna handlades kring nollstrecket. Många investerare funderar nu sannolikt på om detta är ett ypperligt säljläge eller om de ska fortsätta köpa när Dow Jones går mot sin nionde raka månad med stigande kurser.

Presidentens ekonomiska rådgivare Gary Cohn är övertygad om att det är köpläge, trots de rekordhöga värderingarna.

”Jag tror inte man har räknat in speciellt mycket av skattesänkningen i kurserna. Så jag tror vi har mycket mer momentum kvar i aktiemarknaden än vad vi har sett så här långt”, sa den tidigare Goldman Sachs-toppen till tv-kanalen CNBC.

Du har väl inte missat DiTV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal? 


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?