Trump rasar över utredningen mot Stone: ”En häxjakt”

Hans nära band med USA:s president Donald Trump är välkända – liksom hans skulderbladstatuering av den tidigare presidenten Richard Nixon.

Den politiska konsulten Roger Stone har åtalats inom ramarna för den så kallade Rysslandsutredning. En häxjakt, vidhåller Trump.

Foto:Manuel Balce Ceneta

Det var gryning i Florida när den federala polisen FBI gjorde en räd mot Stones hus i Fort Lauderdale. Stone öppnade när de knackade på dörren, rapporterar nyhetskanalen CNN.

Några timmar senare, efter en domstolsförhandling, släpptes Stone mot borgen.

I Vita huset var pressekreterare Sarah Sanders snabb med att försöka distansera gripandet från presidenten.

”Det här har inget att göra med presidenten och verkligen inget att göra med Vita huset. Det här är något som enbart rör den individen och som inte påverkar oss här”, sade hon till CNN:s morgonsändning New Day.

Presidenten själv skriver på Twitter att utredningen är "den största häxjakten i historien".

Bakom gripandet ligger ett åtal som Robert Mueller, som utreder rysk påverkan på valrörelsen 2016 och eventuellt samröre mellan Moskva och Trumpkampanjen, lämnade in på torsdagen. Det omfattar sju punkter och utredarna hävdar bland annat att Stone lämnat osanna uppgifter samt försökt påverka ett vittne.

Mer specifikt rör det sig om en av de mer välkända cyberattackerna under valrörelsen 2016: Stölden av mejl från Demokratiska partiet och offentliggörandet av dessa via Wikileaks, skriver NPR. Enligt åtalet stod Stone i regelbunden kontakt med både Wikileaks och Trumpkampanjen vid den aktuella tidpunkten, sommaren 2016. Det heter att en högt uppsatt tjänsteman i Trumpkampanjen beordrades att ha kontakt med Stone rörande "ytterligare offentliggöranden" och annan skadlig information som "Organisation 1" (Wikileaks) hade om Clintonkampanjen.

Det är tydligt att Mueller försöker bevisa att minst en person i kretsen i eller kring Trumpkampanjen agerade i samröre med Ryssland och dess försök att påverka valet.

Formellt slutade Roger Stone att arbeta för Donald Trumps valkampanjen redan i augusti 2015, men han fortsatte därefter att stödja Donald Trump på andra sätt och rapporteras ofta ha talat med presidentkandidaten i telefon. De två har en mångårig historia, på 1990-talet hjälpte Stone Trump med lobbyarbete för hans kasinon och han arbetade även med Trumps misslyckade Vita hussatsning 2000, enligt medier.

I höstas stod det klart att Robert Mueller fokuserade på honom, eftersom den särskilde åklagaren begärde ut loggar över samtal mellan Trump och Stone.

Roger Stone har länge varit en profil i konservativa kretsar i Washington DC. Han har jobbat med flera republikanska presidentvalskampanjer och drivit ett lobbyistföretag tillsammans med Paul Manafort, som senare blev Trumps kampanjchef och som också förekommer i Rysslandsutredningen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?