Trump presenterar israelisk-palestinsk fredsplan

USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu presenterade på tisdagen den fredsplan som Trump tidigare kallat ”århundradets avtal”. ”I den här planen kommer Jerusalem att fortsätta vara Israels odelade – det här är väldigt viktigt – odelade huvudstad”, sa den amerikanske presidenten, under en presskonferens i Washington DC. 

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump.
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump.Foto:Alex Brandon

Beskedet om Jerusalem möttes av jubel.

”Den här kartan kommer att mer än fördubbla det palestinska territoriet och innehåller en palestinsk huvudstad i östra Jerusalem där USA kommer att vara hedrade att öppna en ambassad”, sade presidenten kort därefter utan att förklara närmare.

”Inga palestinier kommer att tvingas flytta från sina hem”, tillade Trump.

Trump sade också att ”alla vet att jag har gjort väldigt mycket för Israel”.

”Därför är det inte mer än rätt att jag även gör mycket för palestinierna. Jag vill att det här ska vara ett bra avtal för dem också”.

”Avtalet vi presenterar i dag är en fantastisk möjlighet för palestinierna att äntligen uppnå en egen oberoende stat. Det kan vara den sista chansen de har”.

Palestinierna hade avvisat planen redan på förhand, och avfärdat Trumps arbete som alltför Israelvänligt.

Palestinierna är splittrade inbördes, med de två rörelserna al-Fatah och Hamas som styr varsitt område, Västbanken respektive Gazaremsan. Men samtidigt som fredsplanen läggs fram i USA ska de göra en ovanlig markering av enighet, i och med ett gemensamt möte i Ramallah nära Jerusalem.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?