1515

Trump planerar beslut om separerade barn

Donald Trump är beredd att skriva under en presidentorder som ska förhindra att migrantbarn skiljs från sina föräldrar eller vårdnadshavare vid gränsen mellan Mexiko och USA.

Presidenten har tidigare lagt ansvaret på kongressen, och pressar ledamöterna att rösta fram en ny lag.

I ett möte bakom stängda dörrar med republikanska ledamöter i representanthuset manade USA:s president Trump dem att försöka få igenom något av de förslag om invandringslagar som nu cirkulerar i kongressen.

"Han gav sitt stöd till båda de invandringslagar som bygger muren (mot Mexiko), stänger juridiska kryphål, stoppar visumlotteriet, hejdar kedjeinvandring och löser gränskrisen och familjesepareringsfrågan genom att tillåta kvarhållande och avvisning av familjer", meddelar talesmannen Raj Shah.

Enligt ledamoten Tom Cole sade Trump att den nya praxisen att dela upp barn och vuxna som anlänt olagligt vid gränsen, "verkligen inte är något snyggt, och ser illa ut".

Det väcker starka känslor både i USA och i omvärlden, sedan bilder spridits på förtvivlade småbarn som tas i separat förvar sedan föräldrarna gripits.

Men även om Trump är van vid kontroverser får han nu ilsket mothugg på ovanligt nära håll.

"Sluta separera barnen, de separerar barnen!" ropade kongressmannen Juan Vargas, som tillsammans med andra ledamöter från Demokraterna högljutt demonstrerade i korridoren när Trump skulle lämna Capitolium, kongressbyggnaden.

"Herr president, har ni inte barn?" fortsatte Vargas.

"Vad skulle ni tycka om de separerade era barn?"

Trump vinkade avvisande, men möttes av fler tillrop.

Så dramatiska protester av så högt uppsatta politiker mot presidenten i själva Capitolium är mycket ovanliga i USA.

Men om lagförslagen för de nya reglerna går igenom är oklart, eftersom det består av flera delar.

"Jag tycker det är ett fruktansvärt förslag, och jag tror inte att någon demokrat kommer att stödja det", säger Steny Hoyer, en av de högst uppsatta demokraterna i representanthuset.

På onsdagen sade den republikanske talmannen Paul Ryan att omröstningen i representanthuset om att hålla ihop migrantfamiljer ska hållas på torsdagen.

"I det lagförslaget, när människor åtalas för att olagligt ha korsat gränsen, kommer familjerna att fortsätta vara tillsammans under DHS (Departementet för inrikes säkerhet) häktning under den tid rättsprocessen pågår."

På onsdagen sade också Trump att han planerar en presidentorder som ska låta barnen stanna hos sina föräldrar eller vårdnadshavare.

"Jag kommer att skriva under någonting inom kort, som kommer att innebära detta", säger Trump enligt tv-kanalen CNBC.

"Jag kommer att göra någonting som är ganska förebyggande och som jag är säker på i slutändan kommer att kompletteras med lagstiftning."

Även i Europa har behandlingen i USA av migranters barn väckt stark kritik. Storbritanniens premiärminister Theresa May har sagt att hon tycker att det är "djupt stötande" att se bilder på barn som ser ut att hållas inburade.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau säger att hanteringen av barnen är fel och oacceptabel.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?