”Han vann på grund av att valet var uppgjort.”
Donald Trumps inlägg på Twitter på söndagsmorgonen var den hittills tydligaste signalen om att den sittande presidenten insett att slaget är förlorat.
Men senare på kvällen klargjorde Donald Trump i samma kanal att Biden ”bara vunnit i 'fake medias' ögon” och skriver att han inte erkänner sig besegrad.
Under söndagen har Trump påstått att inga observatörer var tillåtna och att ett privatägt ”vänsterradikalt” bolag med dåligt rykte skött rösträkningen.
”Det här är sannolikt så nära vi kommer att komma att Trump erkänner sig besegrad”, skriver Ian Bremmer, analysbolaget Eurasia Groups grundare, på Twitter, och får medhåll från andra bedömare.
Redan under fredagskvällens tal från Vita husets rosenträdgård kunde man ana en förändring i Donald Trumps retorik.
”Vad som än händer i framtiden – vem vet vilken administration det kommer att beröra, jag antar att tiden får utvisa, men jag kan säga att den här administrationen inte kommer att stänga ned landet”, sa han apropå hanteringen av pandemin.
Men faktum är att vindarna har blåst emot Donald Trump och hans tes om valfusk den senaste tiden. Myndigheten för inrikes säkerhet förklarade under fredagen att årets val varit ”det säkraste någonsin”. De juridiska motgångarna har fortsatt, med avfärdade stämningsansökningar både i Arizona, Pennsylvania och Michigan.
På torsdagskvällen utropade dessutom flera mediehus Joe Biden som segrare i Arizona, där rösträkningen gått långsamt. CNN gick också ut med sin bedömning att demokraten vinner Georgia, där han ledde med cirka 14.000 röster innan omräkningen startade på fredagen. Båda delstaterna har traditionellt varit starka republikanska fästen.
GSA, den förvaltningsmyndighet som officiellt förklarar vem som vunnit valet, har dock ännu inte uttalat sig. Joe Bidens team har därför inte fått tillgång till de medel som tillträdande administrationer brukar få, inklusive den dagliga underrättelsegenomgången.
Bland republikanska senatorer är det fortsatt få som erkänt Joe Biden som segrare. Däremot har allt fler uttalat sig om att demokraten borde få ta del av underrättelsegenomgången. Det gäller bland andra Lindsey Graham, en av presidentens närmaste i senaten, och Marco Rubio från Florida.
”Våra fiender kommer inte att avvakta tills du är redo att agera”, sa Marco Rubio till reportrar, apropå den nationella säkerhetsrisk det innebär att den tillträdande presidenten inte är tillräckligt briefad.
”Att ge dem tillgång till ytterligare information påverkar inte presidentens påståenden om valfusk.”
Bland presidentens mest lojala anhängare är det dock inte tal om att erkänna någon förlust. Tusentals supportrar med MAGA-kepsar (Make America Great Again) och ljusblå Trump-flaggor hade vallfärdat till Washington DC på lördagen för att visa presidenten sitt stöd, inklusive högerextremister och konspirationsteoretiker. Budskapet var tydligt: Man kommer inte tillåta att Demokraterna stjäl presidentposten genom valfusk – ett eko av Donald Trumps retorik.
Även en del motdemonstranter rapporteras ha varit ute för att göra sin röst hörd, vilket resulterade i sammandrabbningar med Trump-folket på lördagsnatten. Ett 20-tal personer greps.