1515
Annons

Trump på Twitter: Jag erkänner inget nederlag

NEW YORK. Insikten om förlusten i presidentvalet tycks börja gå upp för Donald Trump, som fortsätter att förlora juridiska strider i de avgörande delstaterna.

Allt fler republikanska makthavare verkar dessutom komma närmare att erkänna Joe Biden som segrare.

Donald Trump.
Donald Trump.Foto:Evan Vucci

”Han vann på grund av att valet var uppgjort.”

Donald Trumps inlägg på Twitter på söndagsmorgonen var den hittills tydligaste signalen om att den sittande presidenten insett att slaget är förlorat. 

Men senare på kvällen klargjorde Donald Trump i samma kanal att Biden ”bara vunnit i 'fake medias' ögon” och skriver att han inte erkänner sig besegrad.

Under söndagen har Trump påstått att inga observatörer var tillåtna och att ett privatägt ”vänsterradikalt” bolag med dåligt rykte skött rösträkningen. 

”Det här är sannolikt så nära vi kommer att komma att Trump erkänner sig besegrad”, skriver Ian Bremmer, analysbolaget Eurasia Groups grundare, på Twitter, och får medhåll från andra bedömare.

Redan under fredagskvällens tal från Vita husets rosenträdgård kunde man ana en förändring i Donald Trumps retorik. 

”Vad som än händer i framtiden – vem vet vilken administration det kommer att beröra, jag antar att tiden får utvisa, men jag kan säga att den här administrationen inte kommer att stänga ned landet”, sa han apropå hanteringen av pandemin. 

Men faktum är att vindarna har blåst emot Donald Trump och hans tes om valfusk den senaste tiden. Myndigheten för inrikes säkerhet förklarade under fredagen att årets val varit ”det säkraste någonsin”. De juridiska motgångarna har fortsatt, med avfärdade stämningsansökningar både i Arizona, Pennsylvania och Michigan.

På torsdagskvällen utropade dessutom flera mediehus Joe Biden som segrare i Arizona, där rösträkningen gått långsamt. CNN gick också ut med sin bedömning att demokraten vinner Georgia, där han ledde med cirka 14.000 röster innan omräkningen startade på fredagen. Båda delstaterna har traditionellt varit starka republikanska fästen. 

GSA, den förvaltningsmyndighet som officiellt förklarar vem som vunnit valet, har dock ännu inte uttalat sig. Joe Bidens team har därför inte fått tillgång till de medel som tillträdande administrationer brukar få, inklusive den dagliga underrättelsegenomgången.

Bland republikanska senatorer är det fortsatt få som erkänt Joe Biden som segrare. Däremot har allt fler uttalat sig om att demokraten borde få ta del av underrättelsegenomgången. Det gäller bland andra Lindsey Graham, en av presidentens närmaste i senaten, och Marco Rubio från Florida.

”Våra fiender kommer inte att avvakta tills du är redo att agera”, sa Marco Rubio till reportrar, apropå den nationella säkerhetsrisk det innebär att den tillträdande presidenten inte är tillräckligt briefad.

”Att ge dem tillgång till ytterligare information påverkar inte presidentens påståenden om valfusk.”

Bland presidentens mest lojala anhängare är det dock inte tal om att erkänna någon förlust. Tusentals supportrar med MAGA-kepsar (Make America Great Again) och ljusblå Trump-flaggor hade vallfärdat till Washington DC på lördagen för att visa presidenten sitt stöd, inklusive högerextremister och konspirationsteoretiker. Budskapet var tydligt: Man kommer inte tillåta att Demokraterna stjäl presidentposten genom valfusk – ett eko av Donald Trumps retorik.

Även en del motdemonstranter rapporteras ha varit ute för att göra sin röst hörd, vilket resulterade i sammandrabbningar med Trump-folket på lördagsnatten. Ett 20-tal personer greps.

Biden inställd på att radera Trump ur historieböckerna

USA:s nye president Joe Biden tycks vara inställd på att radera Donald Trump ur historieböckerna. De exekutiva ordrar som planeras under hans första tio dagar i Vita huset går i princip helt ut på att upphäva sin företrädares beslut. 

Här är landet Joe Biden ärver av Donald Trump. 

Foto:TT

USA skriver historia i dag. Landet får sin äldsta president hittills, och även sin första kvinnliga vicepresident. 

Men utnämningen av Kamala Harris, som är av indiskt och jamaikanskt påbrå, hade sannolikt fått större uppmärksamhet om inte situationen hade sett ut som den gör. 

Om inte installationen hade förgåtts av en väpnad stormning av landets parlament. 

Om inte 147 av kongressledamöterna röstat emot att certifiera Biden/Harris valvinst, trots att omröstningen skedde bara timmar efter nämnda stormning. Och trots att landets valsäkerhetschef kallat novembervalet det ”säkraste någonsin”. 

Valet känns överlag som länge sedan, med tanke på allt som hänt sedan dess. För att inte tala om den förra presidentinstallationen, 2017, då Joe Biden senast tjänstgjorde i Vita huset.

Så vad är det för land som Joe Biden nu ärver av Donald Trump?

Det är ett land där antalet döda och nya smittade i covid-19 per dag fortsätter att slå rekord och där återhämtningen i ekonomin bromsat in. 

Det är ett land där 74 miljoner amerikaner röstade på Donald Trump, varav en majoritet anser att Joe Biden vann på grund av valfusk.

Donald Trump har i vissa aspekter förändrat landet. Men framför allt har han förstärkt de konfliktlinjer som redan fanns där. Som var orsaken till att han blev vald som president från första början. 

Joe Bidens taktik för att ta sig an detta är solklar. Han satsar på rutin, på kompetens och på att vara Donald Trumps motsats. 

Titta bara på hans ministernomineringar. Många är Washington-veteraner som var med under Obama-åren – en stor kontrast jämfört med hur det såg ut för fyra år sedan då en fastighetsmagnat från New York gjorde en poäng av att ta in folk utifrån. 

Det hade knappast fungerat nu, med tanke på det allvarliga tillståndet i landet och det faktum att överlämningsprocessen försenats av efterspelet till valet.

Men Joe Biden tycks inställd på att även radera Donald Trump ur historieböckerna. De exekutiva ordrar som planeras under hans första tio dagar i Vita huset går i princip helt ut på att upphäva sin företrädares beslut. 

Ungefär som Donald Trump hanterade Barack Obamas eftermäle för fyra år sedan – ett mönster som uppkommit på grund av låsningen i kongressen, då presidenter tvingats agera på egen hand för att få något gjort. 

Baksidan är att exekutiva ordrar kan återkallas lika snabbt.

Men Donald Trump kommer inte att försvinna bara för att han flyttar till Florida. Ex-presidenten rapporteras helt inställd på att försöka ta tillbaka Vita huset om fyra år och kommer knappast att respektera traditionen av att inte kommentera sin efterträdare.

Trots allt har Donald Trump ett stort stöd bland USA:s invånare och även i kongressen. 

Det är för övrigt samma kongress som den tillträdande presidenten säger sig kunna ena, efter sina 36 år som senator för Delaware. 

Lyckas han är det bara att lyfta på hatten. Näringslivet och allierade länder skulle nog gärna slippa den här politiska helomvändningen som tycks ha blivit tradition i Washington efter varje maktskifte.  

Men för att nå dit måste Joe Biden göra mer än att bara prata om att bli ”alla amerikaners” president.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera