Annons

Trump överväger att beväpna lärare

USA:s president Donald Trump överväger att låta lärare beväpna sig för att motverka fler skolskjutningar.

 

Men en lärare som överlevde massakern på Marjory Stoneman Douglas High School sågar förslaget.

Vid ett känslosamt möte i Vita huset med sex elever från gymnasieskolan Marjory Stoneman Douglas High School nämnde presidenten att vissa lärare skulle kunna utbildas i att använda skjutvapen för att avskräcka framtida skolskyttar.

"Det skulle självklart endast vara personer som är väldigt skickliga på att hantera ett vapen", sade Trump.

"En lärare skulle bära ett dolt vapen, och gå på specialträning och de skulle vara där och ni skulle inte längre ha en vapenfri zon", sade han under mötet.

"En vapenfri zon betyder för en galning, för de är alla fega: "låt oss gå in, och låt oss attackera"."

Läraren Ashley Kurth, som räddade många elevers liv genom att gömma dem i sitt klassrum under skolskjutningen, ifrågasätter förslaget om att beväpna lärare.

"Ska jag nu utbildas i att skydda eleverna, vid sidan av att utbilda dem?" frågar hon sig.

"Ska jag ha en skottsäker väst, ska jag fästa den vid benet eller placera den i skrivbordslådan? Hur ska jag kunna hantera det?"

19-årige Nikolas Cruz, som tidigare varit elev på skolan, använde ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 när han dödade 17 människor och skadade många vid skolskjutningen i Florida förra veckan.

"Jag förstår inte hur det kan komma sig att jag fortfarande kan gå in i en butik och köpa ett krigsvapen, en AR", sade eleven Sam Zeif, 18, efter att han beskrivit hur han skickat sms till sin familj under attacken.

"Låt oss se till att detta aldrig händer igen. Snälla, snälla", sade han till presidenten.

Vid mötet lovade Trump att vidta åtgärder för att förstärka bakgrundskontrollen av vapenköpare.

"Det kommer inte bara att vara snack, så som det har varit tidigare", sade presidenten.

Även föräldrar och lärare var med under mötet. Andrew Pollack förlorade sin 18-åriga dotter i attacken.

"En skolskjutning borde ha varit nog, och sedan skulle vi ha tagit tag i det här. Jag är förbannad eftersom jag aldrig kommer att träffa min dotter igen", sade han.

I tisdags öppnade presidenten för något striktare vapenlagar. Han undertecknade en promemoria om att justitieministern ska ta fram ett förslag på hur ett förbud mot så kallade "bump stocks", fjädrande kolvar, skulle kunna se ut. Modifikationen fästs på vapen för att göra dem helautomatiska och användes bland annat av massmördaren Stephen Paddock under skjutningen i Las Vegas i oktober förra året.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?