Annons

Trump överraskar med utnämning av hård kritiker

Efter två veckor av otaliga möten har Donald Trump satt i gång en kaskad av tweets och nya utnämningar. Mest spännande är 44-åriga Nikki Haley till FN-ambassadör.

South Carolinas guvernör Nikki Haley.
South Carolinas guvernör Nikki Haley.Bild:Cliff Owen/TT

Nikki Haley, dotter till två indiska immigranter, är en populär guvernör för South Carolina. Hon stödde Floridas senator Marco Rubio under demokraternas primärval och var en av Donald Trumps största kritiker under valkampanjen. Hon hävdade bland annat att Donald Trump skulle vara en farlig president med tanke hans hårda retorik.

”Under oroliga tider kan det vara frestande att följa de arga rösterna. Vi måste motstå den frestelsen. Ingen som är villig att arbeta hårt, följa våra lagar ska behöva känna sig ovälkommen till vårt land”, sa Nikki Haley i ett tal tidigare i år.

Men när det Donald Trump valdes till partiets presidentkandidat lovade hon att stå bakom honom, även om hon aldrig har uttalat sitt stöd för honom personligen.

”Jag har stor respekt för folkets vilja och har alltid sagt att jag kommer att stödja republikanernas presidentkandidat”, konstaterade Nikki Haley.

Att Donald Trump väljer Nikki Haley till ny FN-ambassadör möts både av förvåning och uppskattning i USA, bland annat på grund av att hon saknar erfarenhet från både diplomati och utrikespolitik. Valet av henne tyder dock på att Trump planerar genomföra det han talade om på valnatten, nämligen att vara en president för hela landet och inte enbart för dem som lojalt har stött honom.

”Jag tror inte du behöver någon lång historik av diplomatisk erfarenhet för att för att gå in i FN. Det viktiga när du utser en person till det jobbet är att personen representerar ditt synsätt på omvärlden”, kommenterar den republikanska kongressledamoten från Wisconsin Sean Duffy, valet av Nikki Haley i CNN.

”Det är imponerande av Donald Trump med tanke på hennes tidigare uttalanden att han inte försöker ge igen utan i stället letar efter talanger”, tillägger Sean Duffy.

Utnämningen av Nikki Haley är också speciellt intressant för Sverige, som nyss lyckades ta en plats i FN:s säkerhetsråd. Men hon får ett mera ljummet mottagande av Ian Bremmer, som driver omvärldsanalysbolaget Eurasia,

”Hon har ingen internationell erfarenhet, ingen märkbar ideologi eller tankar kring FN”, säger Ian Bremmer till Di. 

”Jag tror inte att Trump kommer att bry sig mycket om FN, eller att anstränga sig inom området. Den här utnämningen visar just detta”, fortsätter han. 

Eftersom Ian Bremmer inte tror att Nikki Haley kommer att bli någon stark FN-ambassadör, signalerar utnämningen enligt honom snarare på ett ointresse för organisationen.

Förutom valet av Nikki Haley kommer Donald Trump sannolikt att erbjuda den tidigare presidentkandidaten Ben Carson jobbet som bostadsminister. Han har också föreslagit sin svärson Jared Kushner, med stark judisk profil, som hjälpa för att skapa fred i Mellansöstern.

Den blivande presidenten har även hunnit läxa upp medierna det senaste dygnet. Han kallade upp två dussin stolta tv-personligheten i tur och ordning till informella samtal i Trump Tower. Men i stället för diskussioner om kommande intervjuer, möttes tv-stjärnorna av en rejäl utskällning.

Det enda mediet som tackade nej till ett informellt möte är New York Times. Responsen från New York Times ledde i vanlig ordning till att Donald Trump skickade ut en elak tweet.

”Kanske ordnar vi ett nytt möte med @nytimes. Under tiden fortsätter de att skriva felaktigt om mig med en elak ton.”

Han kröp dock relativt snabbt till korset, steg ner från sitt torn och gick till redaktionen på New York Times för ett öppet där han visade upp en betydligt mera samarbetsvillig sida än tidigare.

Donald Trump tonande bland annat ner många av sina tidigare uttalanden som att skicka Hillary Clinton i fängelse och sade sig också ha en öppen inställning i klimatfrågan.

Han har dock inte ändrat inställning till att hans barn ska sköta affärerna medan han sköter Vita huset.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?