Trump öppnar för att ställa upp i nästa val

Donald Trump som president om fyra år igen? I sitt tal på den konservativa CPAC-konferensen öppnade den förre presidenten för att kandidera.

Däremot tänker han inte starta ett nytt parti.

”Det var fake news”, sade han inför jublande anhängare i Orlando.

USA:s tidigare president Donald Trump.
USA:s tidigare president Donald Trump.Foto:Jim Mone

Donald Trump vann valet. Demokraternas styre kommer att leda till kommunism i USA. Republikanerna måste stå upp mot politisk korrekthet.

När USA:s förre president gjorde sitt första offentliga framträdande sedan han lämnade Vita huset bjöd han på många ord men inte så många nyheter.

Han äntrade scenen medan massorna skanderade ”USA, USA, USA!”. Han pussade den amerikanska flaggan på scenen innan han tog till orda:

”Saknar ni mig?”

”Vi påbörjade den här resan för fyra år sedan. Och den är långt ifrån över.”

Ännu mer jubel från deltagarna på den konservativa CPAC-konferensen i Orlando.

Trump lovade att ”fortsätta att kämpa vid er sida” och lade ut texten om alla olyckor som olaglig migration för med sig. Han fortsatte sitt tal med att kritisera efterträdaren Joe Bidens politik och att hylla sin egen tid vid makten.

”Han kommer att förlora Vita huset om exakt fyra år”, sade Trump och upprepade sedan det inkorrekta påståendet att han själv vann i det senaste valet och levererade han en publikfriare i en och samma mening:

”Jag kanske till och med bestämmer mig för att ställa upp och slå dem en tredje gång.”

Jublet var lika högt som senare burop när Trump tog upp Bidens beslut att låta USA återinträda i Parisavtalet och bli medlem i WHO igen.

Trump – avstängd från Twitter på livstid och med flera brottsutredningar hängande över sig – har hållit låg profil sedan han checkade ut från Vita huset den 20 januari. Talet var hans första större framträdande i offentlig miljö sedan hans anhängare stormade kongressen den 6 januari.

Den årliga Conservative Political Action Conference samlar politiker, finansiärer, tänkare och mediepersonligheter från den politiska högern. Det var på ett sådant möte som affärsmannen Trump tog sitt första stora kliv mot politiken 2011.

Attacken mot Kapitolium och den efterföljande riksrätten har orsakat splittring bland konservativa, som inte är överens om hur man ska hantera ex-presidenten och hans inflytande. Tusentals har lämnat det republikanska partiet den senaste tiden.

Åter i rampljuset underströk Trump att han vill se Republikanerna enas:

”Vi bildar inte nya partier. Vi har det republikanska partiet. Det kommer att enas och bli starkare än det någonsin varit. Jag kommer inte att starta ett nytt parti.”

Dagen efter det att det stod klart att Trump skulle medverka på konferensen meddelades att hans vicepresident Mike Pence avböjt att hålla tal. Deras relation har krisat sedan Pence vägrade att agera för att stoppa kongressens fastställande av Joe Bidens valseger.

Inte heller senatsledaren Mitch McConnell, som trots frikännandet i riksrätten menar att Trump bär ”praktiskt och moraliskt” ansvar för stormningen, kommer att närvara.

De två högt uppsatta republikanernas frånvaro – och Trumps närvaro – tolkas av vissa som en fingervisning om vilken väg partiet kan komma att ta framöver.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?