1515
Annons

Trump nu formellt vald till president

Donald Trump har nått över 270 röster i elektorskollegiet och är formellt vald till USA:s president.

Bild:TT

Det blev delstaten Texas som gav de röster som gjorde att republikanen Trump passerade antalet elektorsröster som krävs för att väljas till president. Två Texas-elektorer proteströstade mot Trump – en för Ohioguvernören John Kasich och en för Ron Paul från Texas – men det spelade ingen roll för utgången, enligt CNN.

Kort därefter twittrade blivande vicepresidenten Mike Pence: "Gratulationer till @RealDonaldTrump; officiellt vald till USA:s president i dag av elektorskollegiet!".

För att ändra utgången i elektorsvalet krävdes minst 37 "otrogna" elektorer, till förmån för Trumps motståndare Hillary Clinton.

I staten Washington var det fyra elektorer som valde andra namn i stället för att lägga sin röst på Clinton, enligt CNN. Tre lade sin röst på tidigare utrikesminister Colin Powell, och en sin röst på Faith Spotted Eagle, en aktivist som kämpat mot en kontroversiell oljeledning i delstaten North Dakota.

Resultatet skickas nu till kongressen. Den 6 januari räknas rösterna inför dess båda kamrar och segraren meddelas officiellt.

Donald Trump svärs in den 20 januari 2017.

I presidentvalet i november fick Demokraternas kandidat och förra utrikesministern Hillary Clinton i hela USA cirka 2,8 miljoner fler röster än republikanen Trump. Det hjälpte dock inte Clinton, som på grund av det amerikanska valsystemet med elektorer fick se sig besegrad.

Valet 2016 är femte gången i USA:s historia som en presidentkandidat erövrar flest elektorer utan att ha fått flest väljarröster.

De 538 elektorerna har under dagen mötts i delstaternas huvudstäder och i Washington DC. Deras omröstning brukar mest ses som formalia, men i ljuset av frågetecken kring Trumps kvalifikationer och anklagelser om rysk hackerinblandning för att påverka valet, har de hamnat i fokus.

Praxis är att elektorerna röstar på sin kandidat – vissa delstater har till och med tvingande lagar – men det går att rösta annorlunda.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?