1515

Trump nominerad under republikansk yra

USA:s president Donald Trump dök oannonserat upp på Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina, där han formellt nominerats som partiets presidentkandidat.

”Det har aldrig funnits ett tydligare alternativ än i detta val”, sade vicepresident Mike Pence vid inledningen av den fyra dagar långa partifesten

USA:s president Donald Trump dök oannonserat upp på Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina.
USA:s president Donald Trump dök oannonserat upp på Republikanernas partikonvent i Charlotte i North Carolina.Foto:Chris Carlson

Liksom Demokraterna har Republikanerna tvingats ändra planerna för sitt jättemöte på grund av viruspandemin. Vad som ursprungligen skulle ha varit en glittrande och flaggprydd tillställning i Charlotte i delstaten North Carolina, och som Trump under en tid delvis planerade att flytta till Jacksonville i Florida, är nu i stort en digital sammankomst.

Ett antal delegater samlades dock i Charlotte, där måndagens votering hölls – den där partiföreträdarna formellt enades om att utse Donald Trump till presidentkandidat. Presidenten själv, som kampanjar i delstaten, såg också till att uppfylla de rykten som cirkulerat om hans närvaro och dök personligen upp i Charlotte under konventets första dag.

Presidenten kommer att framträda i någon form under konventets alla fyra dagar och bryter därmed traditionen att vänta till den sista dagen och det anförande då han accepterar nomineringen, rapporterar Fox News.

Presidentbarnen Don, Ivanka, Eric och Tiffany ska också tala och på tisdagen intar USA:s första dam Melania Trump scenen, rapporterar CNBC med flera medier.

Men stort fokus ligger på torsdagens presidentanförande. Exakt varifrån det ska hållas har varit oklart, men förra veckan bekräftade Donald Trump att det blir från presidentbostaden.

”Jag kommer förmodligen att hålla mitt tal från Vita huset för det är en fantastisk plats. Det är ett ställe som får mig att mår bra, det får landet att må bra”, sade presidenten i en intervju med tidningen New York Post och lade till att det blir kostnadseffektivt och enkelt för polis och livvakter.

Trump sade att talet troligen kommer att framföras utomhus på någon av de stora gräsmattor som omger byggnaden, och att det möjliggör en publik i form av en ”ganska stor grupp” människor.

Beskedet har utlöst skarp kritik från opposition och etikexperter som anser att det är fel att federal egendom som Vita huset utnyttjas för partipolitiska syften.

”Oavsett om det är lagligt fel eller etiskt uteslutet – den (idén) borde inte ens ha lagts fram”, sade den demokratiska talmannen Nancy Pelosi nyligen till tv-kanalen MSNBC.

Ett sådant tal har aldrig tidigare hållits från Vita huset och agerandet hamnar troligen i en legal gråzon. Lagen The Hatch Act förbjuder statsanställda från att delta i partipolitiska aktiviteter när de är i tjänst eller befinner sig på federal egendom, men presidenten och vicepresidenten är undantagna från den. Anställda i Vita huset, som sannolikt behöver hjälpa till med ett sådant arrangemang, kan dock komma att bryta mot The Hatch Act.

Vicepresident Mike Pence, som håller sitt tal på onsdag, planerar en liknande kuliss. Han pratar från nationalmonumentet Fort McHenry i delstaten Maryland, där slaget om Baltimore stod 1812.

Trumps kampanjrådgivare Jason Miller har i en intervju med tv-kanalen NBC lovat ett ”väldigt positivt” budskap under konventet – trots att de senaste månaderna skuggats av viruspandemin, ekonomisk nedgång och landsomfattande protester mot rasism.

Bland de övriga talarna finns tongivande republikaner som Trumps första FN-ambassadör Nikki Haley, som på hemmaplan fick beröm för sin diplomati och sina insatser i FN-skrapan. Iowasenatorn Joni Ernst, South Carolinasenatorn Tim Scott (partiets enda svarta senator) och representanthusets minoritetsledare Kevin McCarthy är andra, enligt den talarlista som webbtidningen Politico publicerat.

Vidare ska abortmotståndaren Abby Johnson, fadern till ett av offren för skolskjutningen i Parkland i Florida samt Patricia och Mark McCloskey framträda. Paret McCloskey uppmärksammades i juni när de riktade vapen mot Black Lives Matter-demonstranter som gick på en privat gata utanför deras hem i Saint Louis i Missouri. Paret har anklagats för olaga vapenbruk men fått stöd av såväl president Trump som Missouris guvernör.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?