1515
Annons

Trump nära att frias: Republikaner nobbar fler vittnen

Republikanerna följer partilinjen och röstar emot att kalla vittnen till riksrättsrättegången mot president Donald Trump.

Di TV direktsänder under kvällen från den amerikanska senaten.

Foto:Chuck Burton

Republikanska senatorer som antytt att de kunde gå emot partilinjen och rösta för vittnesmål i den pågående riksrättsrättegången har backat. Därmed går riksrätten in i den avgörande, slutgiltiga och väntade avslutningen – med ett frikännande av Trump.

På fredagen meddelade den republikanska senatorn Lamar Alexander från Tennessee att han inte vill tillåta fler vittnen i riksrättsrättegången. Även Lisa Murkowski, senator från Alaska, backade från sitt tidigare hot om att rösta emot Republikanernas hållning, rapporterar The New York Times.

”Därmed lyckas demokraterna inte få igenom sitt förslag om att kalla fler vittnen till utfrågning.”

Republikanerna har 53 stolar i senaten mot demokraternas 47. Fyra republikanska röster skulle därmed behövas för att få en majoritet, vilket innebär att exempelvis den tidigare nationella rådgivaren John Bolton skulle kallas att vittna.

Alexander har beskrivits som en nyckelperson. Han meddelar att han kommer att rösta nej, och hänvisar till att han inte tycker att det behövs mer bevis i rättegången.

Senatorn Susan Collins från Maine har tidigare sagt att hon kommer att rösta för att tillåta vittnen, och Mitt Romney från Utah har sagt att han troligtvis gör det.

Trumps tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton uppges vittna om att han uppmanades av presidenten att sätta på press på Ukrainas president för att få fram skadlig information om ledande demokrater. Trumps uppmaning ska ha kommit två månader före det kontroversiella samtal som Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj höll på telefon, skriver The New York Times.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?