1515

Trump möts av hård kritik

USA:s president Donald Trump får hård kritik från flera håll, sedan han undertecknat beslutet att införa de kontroversiella stål- och aluminiumtullarna.

Internationella valutafondens chef Christine Lagarde varnar för konsekvenserna av de nya tullarna, som börjar gälla om 15 dagar.

Lagarde säger att hon inte är mest orolig över den ekonomiska påverkan som Trumps tullar kommer att ha, utan att det kommer att "utlösa" hämndaktioner från handelspartners världen över.

"Det är den eskaleringen som i sig är farlig för den inverkan det har på alla dessa ekonomier, och dessutom den inverkan det har på tillit", säger hon.

"Om uppfattningen hos investerare runt om i världen är att det är osäkert, att du aldrig vet hur tullarna kommer att se ut, hur höga, hur låga eller för vem, då håller de tillbaka och de investerar inte, de väntar och tilliten kan vara viktigt".

Storbritanniens handelsminister Liam Fox kritiserar den amerikanska presidentens beslut och säger att det är "fel" tillvägagångssätt.

"Protektionism, tullar fungerar aldrig riktigt", säger han. Han tillägger att han ska resa till Washington nästa vecka för att träffa amerikanska tjänstemän och diskutera tullar och eventuella undantag för amerikanska allierade.

Trump beslutade om tullar – 25 procent på stål och 10 procent på aluminium – trots upprepade varningar från EU och andra allierade, att det skulle kunna leda till ett fullskaligt handelskrig.

Frankrikes finansminister Bruno Le Maire säger att de ska sätta hårt mot hårt.

"Det finns bara förlorare i ett handelskrig. Med våra EU-partners kommer vi att bedöma konsekvenserna för våra industrier och komma överens om lämpliga svar", skriver han på Twitter.

Kanada kommer att fortsätta att motarbeta tullarna, trots att landet tillsammans med Mexiko beviljats undantag, enligt Kanadas utrikesminister Chrystia Freeland.

"De senaste dagarna har vi arbetat energiskt med våra amerikanska motsvarigheter för att säkra ett undantag för Kanada från dessa tullar. Detta arbete fortsätter och det kommer att fortsätta tills risken att dessa tullar införs är fullt och permanent utesluten", säger hon.

Kanada är den största utländska leverantören av stål och aluminium till USA.

Kina kallar införandet av tullar för en "allvarlig attack på det normala internationella handelssystemet", i ett uttalande på handelsdepartementets hemsida.

Japans utrikesminister Taro Kono säger att tullarna kan "skada den ekonomiska relationen mellan de två allierade länderna, och även den globala ekonomin".


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så ska bostadsföretaget nå tuffa klimatmålet

En klimatneutral verksamhet – redan år 2030. Klimatmålet som Ikano Bostad satt upp är tufft men fullständigt nödvändigt, menar hållbarhetsstrategen Stina Viktorsson. 

– Om vi inte gör det här har vi ingen framtid som företag. Men vi klarar det inte själva utan behöver kroka arm med hela branschen. 

Vid kanten av Limhams kalkbrott i Malmö växer Elinegård fram – läs allt om områdesutvecklingen 

Inspirationen kommer från många håll; forskning, Agenda 2030, klimatrörelsen och Malmö. Staden vill bli först i Sverige med att bli klimatneutral och det ska man vara just 2030. Som en del i arbetet för att nå dit startades 2018 projektet LFM30. 

– Lokal Färdplan Malmö är ett initiativ som samlar bygg- och anläggningsbranschen i staden med målet att den ska vara klimatneutral till år 2030. Det har varit otroligt inspirerande att samarbeta med andra aktörer och framförallt att se vilka resultat det kan ge när vi jobbar tillsammans. Så vi beslöt oss helt enkelt för att vi vill nå samma mål för vår verksamhet, fast på en nationell nivå, säger Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad. 

Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.
Stina Viktorsson, hållbarhetsstrateg på Ikano Bostad.

Fyra områden identifierade

Processerna för att nå målet initierades 2019 och jobbet går, av nödvändighet, snabbt. 

– Arbetet kommer att innebära att vi jobbar på helt nya sätt, bland annat med en  hög grad av samarbete med andra aktörer och ”learning by doing” i dess mest konkreta form. Vi vet att vi vill och måste göra det här men hur vi ska göra det får vi ta reda på längs vägen, säger Stina.

Material, energi, transporter och avfall har identifierats som de områden med störst klimatpåverkan i verksamheten. Som ett första steg har klimatberäkningar införts för alla nya projekt. Beräkningen ligger till grund för arbetet med att minska klimatpåverkan genom att ändra hur man utformar nya bostäder och vilka material som används när man bygger.

– Att bygga nytt är en klimatbelastande process, det går inte att komma ifrån. Men genom att till exempel titta på nya material, minska spillet, använda energin smartare och använda mer miljövänliga transporter kan klimatpåverkan definitivt minskas. 

Pilotprojekt med småhus

Ett exempel på hur man som organisation lär längs vägen är det pilotprojekt som inletts i Elinegård utanför Malmö.  

– Innan 2025 ska vi byggstarta våra första helt klimatneutrala småhus. Men som ett led i att lära oss mer innan dess så har vi nu dragit igång ett projekt där målet är att minska klimatpåverkan från småhusen med 30 procent. Det blir en viktig möjlighet att testa nya kunskaper i praktiken, säger Stina. 

Stina Viktorsson understryker också, igen, vikten av samarbete för att det ska finnas en chans att nå klimatneutralitet 2030. 

– Det här är ingenting som vi kan klara på egen hand. Vi behöver dela erfarenheter och kunskap med andra och hitta nya sätt att arbeta tillsammans på, med allt från leverantörer och kollegor till kommuner. Vi måste helt enkelt kroka arm allihop för att få till den här förflyttningen. 

Att minska sin klimatpåverkan är en av Ikano Bostad viktigaste frågor att arbeta med framåt 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?