Annons

Trump: Mexiko gjorde oss till åtlöje

USA:s och Mexikos presidenter har talats vid i telefon, men tonen är fortsatt frostig och hårda förhandlingar om gränskontroll och handel väntar. Krisen mellan de båda grannländerna beskrivs som den värsta på många år.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:AP

Sedan Mexikos president Enrique Peña Nieto i torsdags ställde in ett besök i USA talades han Donald Trump vid i telefon på fredagen.

Tvisten om Trumps planer på att bygga en gränsmur och låta Mexiko betala för den har ansträngt relationerna till bristningsgränsen.

Donald Trump beskrev det timslånga samtalet som "vänskapligt" och sade att han har stor respekt för Mexiko. Men han lade till att Mexiko har dribblat bort USA i förhandlingar med tidigare ledare i Washington, och att han vill omförhandla handelsavtal.

"De har fått oss att se löjliga ut", sade Trump vid en pressträff i Vita huset enligt Reuters.

Både Vita huset och Mexikos presidentkansli rapporterade i snarlika uttalanden om "konstruktiva samtal" och kommande förhandlingar. Enligt Mexiko kom presidenterna överens om att avstå från offentliga uttalanden om hur muren ska finansieras. Om det sades inget från Vita huset.

Donald Trump har sagt att bygget av muren på gränsen mellan USA och Mexiko kan bekostas av 20-procentiga tullavgifter på varor från grannlandet

Jesus Velasco, expert på relationerna mellan USA och Mexiko, säger att förbindelserna just nu är till och med värre än vid den senaste stora diplomatiska krisen 1985, när USA tillfälligt stängde gränsen sedan en amerikansk narkotikapolis dödats.

"Trump har trängt in Peña Nietos regering i ett hörn, så att det inte finns utrymme för förhandlingar", säger han till AFP.

Förre mexikanske presidenten Felipe Calderón manar sin efterträdare att inte ge efter för Trump, utan att slå tillbaka. Till exempel skulle Mexikos armé kunna upphöra med att leta efter knark i lastbilar som ska köra över gränsen till USA.

"Beslut måste tas för att få dem att fatta att Mexikos stöd och samarbete inte är gratis", säger Calderón till radiokanalen Radio Formula, enligt AFP.

Andra mexikanska politiker och affärsmän manar också till motaktioner mot USA. Den mexikanske miljardären Carlos Slim, en av världens rikaste män, sade vid en sällsynt presskonferens att ett försök av Trump att beskatta import från Mexiko skulle drabba amerikanska konsumenter och skada USA:s konkurrenskraft.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?