ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

G7-ledarna ger grönt ljus för Iransamtal – Trump förnekar splittring

  • Foto: TT

G7-ledarna är överens och ger klartecken för Macron att framföra ett budskap till och prata med Iran.

Men på flera områden är de politiska skillnaderna omfattande mellan ledarna – handelsprotektionism och klimatförändringar är några av dem.

Överenskommelsen om Iran kommer efter det att G7-ledarna diskuterat frågan på lördagskvällen, uppger Frankrikes president Emmanuel Macron. Syftet med är att förhindra Iran från att införskaffa kärnvapen och att lösa upp spänningarna i Persiska viken.

”Det finns ett budskap från G7 om våra mål och att vi delar dem är viktigt. Det undviker splittring som i slutänden försvagar alla”, säger presidenten till tv-kanalen LCI.

Han lägger till att alla vill undvika en konflikt och att USA:s president var ”extremt tydlig” på den punkten. Han poängterar, efter att Trump nekat till att något gemensamt budskap har diskuterats, att det inte handlar om något formellt mandat.

Trump utesluter inte att även USA agerar.

”Vi kommer att ta vår egen kontakt. Man kan inte stoppa människor från att prata. Om de vill prata kommer de att prata.”

G7-ledarna är enligt diplomatkällor även överens om att det är för tidigt att åter integrera Ryssland och återgå till en G8-gemenskap.

”G7-ledarna stöder en förstärkt samverkan med Ryssland (men)... det är för tidigt för en återintegrering”, sade en diplomatkälla.

Rapporter har också kommit om sprickor mellan ledarna under det pågående G7-mötet, något som den amerikanska presidenten Donald Trump avfärdade under söndagsmorgonen. När mötet gick in på sin andra dag i franska Biarritz sade sig Trump komma väl överens med sina allierade i väst och på frågan om de övriga ledarna har kritiserat handelskriget mellan USA och Kina svarar han:

”Nej, inte alls. Det har jag inte hört.”

”Innan jag kom till Frankrike sade de falska och vidriga nyheterna att relationerna med de övriga sex länderna inom G7 är mycket spända, och att de två dagarna av möten kommer att bli en katastrof”, skriver Trump på Twitter.

”Vi har mycket bra möten, ledarna kommer mycket bra överens, och ekonomiskt klarar sig vårt land utmärkt”, fortsätter han.

Dock har politiska skillnader i hur man ser på handelsskydd, klimatförändringarna och Iran förmörkat upptakten till mötena i Biarritz.

Trump själv anlände till Frankrike bara timmar efter det att handelskriget mellan USA och Kina eskalerat ytterligare — ett handelskrig som oroar världsmarknaden. Presidenten har också hotat Frankrike, själva värden för mötena, med att införa tullar på franskt vin ”som de aldrig tidigare varit med om”, om landet inte slopar sin digitala skatt på amerikanska teknikjättar.

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, som också medverkar vid G7-mötet, varnade för att EU kommer att svara om Trump gör verklighet av sitt hot.

”Detta kan bli det sista tillfället att återställa vår politiska gemenskap”, sade Donald Tusk till reportrar i Biarritz på lördagen.

Förutom ekonomin kommer G7-mötet att handla om klimatet och åtgärder för att minska skogsbränderna i Amazonas. Kärnenergiavtalet med Iran är ett annat aktuellt och omstritt ämne. Dessutom vill Macron att ledarna för de olika länderna ska diskutera frågor kring demokrati, jämställdhet och utbildning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer