Annons

Trump: Medier mörkade attack i Malmö

USA:s president Donald Trump hävdar att medier låter bli att skriva om attacker utförda av radikala jihadister.

"Det är en del av hans övergripande strategi att underminera förtroendet för de traditionella massmedierna", säger journalistikprofessorn Jesper Strömbäck.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:TT

Vid ett besök på en militär kommandocentral i Tampa, Florida, talade Donald Trump inför 300 amerikanska soldater och sade att IS genomför "ett fälttåg i folkmord och begår grymheter i hela världen".

"Radikala islamistiska terrorister är fast beslutna att slå mot vårt hemland", sade presidenten vid ett besök vid en militär kommandocentral i Tampa, Florida.

Trump hävdade vidare att journalister inte längre rapporterade om terrordåd utförda av radikala jihadister i Europa.

"Ni har sett vad som hände i Paris och Nice. Det händer i hela Europa. Det har gått så långt att det inte ens rapporteras", sade Trump och lade till att den "oärliga pressen" i många fall inte vill rapportera om händelserna, av skäl som han inte gav någon förklaring till.

Attacken på medierna är en del av hans övergripande strategi för att underminera förtroendet för de traditionella massmedierna, menar Jesper Strömbäck, professor i journalistisk och politisk kommunikation vid Göteborgs universitet.

"Vi känner ju igen strategin från andra populister och högerextrema i USA, i andra länder i Europa och i Sverige. Det är en framgångsrik strategi i den meningen att man placerar medierna på den anklagandes bänk och för därmed bort uppmärksamheten från sig själv. Samtidigt som det oftast blir svårt för medierna att försvara sig på ett effektivt sätt gentemot de grupper Trump i det här fallet vänder sig till", säger Strömbäck till TT.

Vita huset offentliggjorde sedan en lista på 78 attacker från hela världen, från september 2014 till december 2016, som enligt Trump inte rapporterats tillräckligt av medier. Med på listan finns branden i en muslimsk föreningslokal i Malmö i oktober 2016, där ingen människa kom till skada.

Ett annat dåd som nämns är mordet på en brittisk turist i Australien i augusti 2016, en händelse som australisk polis fastställt inte rör sig om en terrorattack, enligt The Telegraph.

Men även terrordåd som attacken i Paris där 129 människor dödades och runt 400 skadades, och den i Nice, där 84 dödades och över 300 skadades, finns med på listan. Båda dåden följdes av omfattande mediebevakning i Europa.

"Nu blir det ju en diskussion om de olika händelserna på den här listan. Då handlar diskussionen om det utifrån att medierna är anklagade och ska försvara sig. Då har han redan vunnit - oavsett om den listan visar sig vara rätt eller fel", säger Jesper Strömbäck.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FastighetsbyrånAnnons

Tydlig coronaeffekt för fritidshus och fjällboende

Svenska naturupplevelser står högre i kurs än någonsin efter coronavåren. Hos Fastighetsbyrån märks tydliga effekter av att fler intresserar sig för att investera i ett sommarhus eller fjällboende. 

Hitta ett boende i fjällen här

Den märkliga sommaren 2020 har satt sina spår inom många olika delar av samhället. Detta har inte minst gällt vår syn på turism. Reserestriktionerna lättade på sina håll, men fortsatt präglades sommarsemestern av stor osäkerhet. 

Många svenskar började istället se sig om efter ett fritidshus av något slag. Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån, bekräftar den starka trenden efter siffror från Svensk Mäklarstatistik. 

– Vi har sett priserna på fritidshus gå upp med 9 procent under den senaste 12-månadersperioden. Om vi jämför med villapriserna har de ökat med 8 procent och bostadsrätter med 4 procent. Det är tydligt att corona har gjort att intresset för fritidshus är rekordstort. 

Men det är inte bara priserna som har stigit på grund av den nya marknadssituationen. Även antalet försäljningar av fritidshus har ökat kraftigt – med 13 procent under första halvåret 2020 jämfört med samma period i fjol. 

Högtryck i fjällvärlden

När det gäller fjällboende tror Johan Vesterberg på en liknande coronaeffekt under hösten och vintern. 

– Intresset för de svenska fjällen har ökat konstant under de senaste åren, men får ett extra uppsving nu. Det är ett bra läge för den som vill sälja. För köpare gäller det att vara ute i god tid. 

På Fastighetsbyrån Malung-Sälen är det mycket att göra, och för fastighetsmäklare Anna Sjögren Andersson ringer telefonerna konstant. De är många som vill titta på objekt kring Sälens skidområde, som Lindvallen, Hundfjället, Tandådalen och Högfjället.

– Det är väldigt många förfrågningar nu. Man kan säga att vår högsäsong har inletts tidigare än vanligt på grund av corona. Ett tips för köpare är att fundera noga över vad man ska använda boendet till. Vill du ha liftnära, åka scooter, hyra ut? Vilka sommaraktiviteter är mest lockande? Det finns en stor variation. 

Smidigt med digital första kontakt

Det stora intresset för fjällboende bekräftas av Kristoffer Henriksson på Fastighetsbyrån i Åre. Liksom många andra fjälldestinationer är Åre i dag populärt året runt, med ett brett utbud av sommaraktiviteter. 

– Vi ser definitivt en ökning av semestrande i Sverige framöver. Både fritidshus, fjällstugor och lägenheter går bra just nu, säger han. 

Corona-pandemin har också medfört att den digitala utvecklingen påskyndats, något som bland annat har förbättrat möjligheterna att titta på bostäder digitalt. Fastighetsbyrån erbjuder digitala live-visningar där mäklaren går runt och visar bostaden, medan tittarna kan ställa frågor genom en chattfunktion. 

Digitala visningar kan vara bra för att göra en första utvärdering, framförallt när bostaden ligger på en annan ort. Men Kristoffer Henriksson poängterar att det digitala är en komplettering.  

– Det är viktigt att också ta sig hit för att verkligen sondera terrängen tillsammans med sin lokala mäklare. Det är ofta först på plats som man vet vad man verkligen vill ha. Men det gäller att skynda sig, för ibland säljs objekten riktigt snabbt.  

Allt du behöver veta inför bostadsköpet.  

Mer från Fastighetsbyrån

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fastighetsbyrån och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?