ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump: May kan döda frihandelsavtal

Den amerikanske presidenten Donald Trump är i London för ett toppmöte med den hårt politiskt ansatta premiärministern Theresa May.

I en intervju med tidningen The Sun säger Trump att Mays brexit-plan förmodligen kommer att döda utsikterna för ett frihandelsavtal med USA.

”Om överenskommelsen blir på det viset, kommer vi att ha att göra med EU i stället för med Storbritannien, så det kommer troligen att döda avtalet”, säger han till tidningen.

Presidenten säger också att den tidigare utrikesministern Boris Johnson, som avgick i veckan i protest över brexit-planen, skulle bli ”en utmärkt premiärminister”.

Han säger också att Londons borgmästare Sadiq Khan – som inför mötet gett tillstånd till demonstranter att hissa en gigantisk ballong föreställande Trump i blöja – har gjort ”ett hemskt dåligt jobb” med brottsligheten.

Den mjuka brexit-plan som Theresa presenterade under torsdagen innebär att EU och Storbritannien behåller en del relationer, bland annat genom att skapa ett slags tulluppgörelse.

Trump menar också att May har struntat i råd från honom och att han hade föredragit en hårdare brexit-strategi.

”Jag skulle ha gjort det väldigt annorlunda. Jag berättade faktiskt för Theresa May hur hon skulle göra men hon höll inte med, hon lyssnade inte på mig. Hon ville gå en annan väg”.

Trump menar också att Mays brexit-plan skiljer sig för mycket från det som britterna tidigare röstat för.

”Det är inte samma förutsättning som i folkomröstningen. Jag har just hört det här under de senaste tre dagarna. Jag vet att de har haft mycket avgångar. Så många tycker inte om det”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies