1515
Annons

Trump litar på att Erdogan tar sig an IS

Ordern för tillbakadragandet av USA:s soldater från Syrien har skrivits under, meddelar Pentagon.

President Donald Trump förlitar sig nu på löften från sin turkiske kollega Recep Tayyip Erdogan om att Syrien kommer att rensas från IS.

”President Erdogan i Turkiet har väldigt tydligt informerat mig om att han kommer att utrota vad som finns kvar av IS i Syrien”, twittrar Trump.
”President Erdogan i Turkiet har väldigt tydligt informerat mig om att han kommer att utrota vad som finns kvar av IS i Syrien”, twittrar Trump.Foto:Alex Brandon

”President Erdogan i Turkiet har väldigt tydligt informerat mig om att han kommer att utrota vad som finns kvar av IS i Syrien”, twittrar Trump.

Erdogan är dessutom rätt man för det jobbet, anser den amerikanske presidenten, och tillägger i samma andetag: ”Våra soldater kommer hem!”

När Trump meddelade sitt beslut att dra tillbaka USA:s soldater från Syrien motiverade han det med att IS redan var besegrat där. Kort efter beskedet valde försvarsminister Jim Mattis att avgå, med hänvisning till meningsskiljaktigheter med sin chef om Syrien och i flera andra frågor.

Trumps beslut har även väckt kritik från internationella samarbetspartner.

”En allierad måste gå att lita på”, sade Frankrikes president Emmanuel Macron när han beklagade USA:s tillbakadragande i en kommentar på söndagen.

Turkiet hyllar däremot Trumps beslut. Ankara får nu större utrymme att angripa de USA-allierade kurdstyrkor som har spelat en stor roll i kriget mot IS, men som av Turkiet ses som terrorister.

Under helgen anlände ytterligare turkiska militära förstärkningar till norra Syrien.

Trumps försäkran att Turkiet kommer att fokusera på att eliminera IS kom sedan han talat i telefon med Erdogan under söndagen. De båda kom överens om nära samarbete ”för att undvika ett maktvakuum” efter tillbakadragandet, skriver Turkiets presidentkansli i ett uttalande.

Bara några timmar tidigare twittrade Trump att han och Erdogan diskuterat IS och ”långsamt och väl samordnat tillbakadragande av amerikansk trupp från området”.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?