Annons

Trump lanserar eget stimulanspaket efter kongressens misslyckande

Som utlovat utfärdade Donald Trump på lördagen exekutiva orders med syftet att stödja USA:s återhämtning, sedan kongressen misslyckats med att komma överens om ett nytt stimulanspaket. 

Åtgärderna är juridiskt tveksamma, och sägs motiveras främst av valtaktiska skäl.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto:Evan Vucci

”Vi kommer att rädda amerikanska jobb och se till att amerikanska arbetare får stöd.”

Det sa president Trump under en presskonferens på lördagen, som han höll från sin golfklubb i New Jersey.

Budskapet var det väntade. Med sina fyra exekutiva orders sjösatte presidenten de stödåtgärder som diskuterats på förhand: att skjuta upp betalningar av studielån respektive inkomstskatten för låginkomsttagare under resten av året, att förlänga vräkningsförbudet samt förlänga den extra arbetslöshetsersättningen. 

Den sistnämnda åtgärden har varit en av de stora stötestenarna i förhandlingarna mellan partierna, och bidrog till att samtalen om ett nytt stimulanspaket avslutades utan resultat på fredagen. 

Demokraterna har argumenterat för att stödet skulle förlängas på samma nivå som tidigare: 600 dollar per vecka. Republikanerna har dock krävt lägre nivåer. President Trump har nu beslutat att stödet ska ligga på 400 dollar per vecka, samt att delstaterna ska täcka 25 procent av den kostnaden. Enligt CNN hade dock inte delstatsguvernörerna förvarnats om detta.

”Det här är pengarna folk behöver, pengarna de vill ha, och som kommer att ge dem incitament att gå tillbaka till sina jobb”, sa presidenten om landets arbetslösa. 

Enligt den senaste noteringen från juli är arbetslösheten nu 10,2 procent i USA, efter att ha legat på rekordlåga 3,5 procent i februari. 

Republikanernas främsta argument för att hålla nere arbetslöshetsersättningen har handlat just om vikten av incitament. Ett flertal rapporter har nämligen visat att många amerikaner som förlorat jobbet under krisen tjänat bättre i arbetslöshet än vad de gjorde på sina jobb, tack vare det generösa extra bidraget.

Stödet har å andra sidan varit en viktig förklaring till att konsumtionen i USA varit relativt stark under krisen, enligt bedömare.

Men Donald Trumps åtgärder väntas stöta på juridisk patrull. Presidenten har nämligen inte rätt att allokera statliga pengar till olika ändamål. Det är kongressens uppgift. Trump-administrationen har dock hävdat att presidenten kan ge order om hur redan allokerade pengar kan användas.

”Vi har massor av pengar som ännu inte spenderats”, sa presidenten apropå det på lördagen, och syftade på tidigare stimulanspaket.   

Kritiker menar också att presidentens iver att agera när kongressen misslyckats är opportunistiskt och ska ses mot bakgrund av den stundande valrörelsen: att Trump försöker förbättra sitt anseende om hur han har hanterat coronakrisen. Två tredjedelar av befolkningen är inte nöjda med presidentens agerande, enligt en färsk opinionsundersökning

”Det här är typiskt Trump-lurendrejeri: att låtsas visa ledarskap när han i själva verket tar ifrån familjer det stöd de behöver”, skriver Demokraternas Oregon-senator Ron Wyden, på Twitter.

”Den här planen misslyckas med att återupprätta arbetslöshetsersättningen, och kommer att skapa kaos bland redan överbelastade delstatsprogram, vilket kommer göra det ännu svårare att få ut bidragen.”

Partierna har under flera veckor försökt att komma överens om innehållet i ett nytt stimulanspaket. Redan i maj röstade Demokraterna igenom sin version i representanthuset – ett enormt paket på över 3.000 miljarder dollar. Republikanerna antog för någon vecka sedan sin variant, som var värt ungefär en tredjedel av Demokraternas. Men partierna lyckades alltså inte komma överens om en kompromiss inför senatens sommarledighet som startade på fredagen. 

Det är dock inte uteslutet att förhandlingarna återupptas när ledamöterna återvänder till Washington DC om några veckor.

Hittills har ungefär 162.000 amerikaner avlidit som en följd av covid-19 och 5 miljoner har bekräftats smittade. 

Innehåll från EKNAnnons

Analytiker: ”Här finns ett guldläge för svenska leverantörer”

André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.
André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika – bland annat Peru.

Länder i den så kallade Stillahavsalliansen spelar en nyckelroll i den pågående gröna omställningen. Där finns även goda möjligheter för svenska exportbolag att ta ett kliv framåt.

Så kan du få hjälp att bankfinansiera din internationella satsning 

Det menar André Lundvall, landriskanalytiker på EKN, Exportkreditnämnden. Han pekar ut flera lovande marknader i Latinamerika och de branscher som har särskilt mycket att hämta.

Hur tror du att svensk export till Latinamerika kommer att utvecklas de kommande åren?

– Just nu är den globala konjunkturen vad den är. Vi har sett en årslång nedgång i tillväxten och det påverkar alla regioner världen över. Trots det finns potential för Latinamerika att utvecklas starkt de kommande åren och bli en spännande partner för svensk export.

Vad beror det på?

– De latinamerikanska ekonomierna är i mångt och mycket beroende av råvarupriser. Nu kan man vänta sig att råvarupriserna är fortsatt höga ett par år framåt och det är positivt. Marknaderna här kan också få ett lyft av trenden mot ökad regionalisering, i och med att de nu kan locka företag från USA som tidigare har haft produktion i exempelvis Kina.

Vilka marknader kan vara intressanta om man vill börja exportera till Latinamerika?

– I dag mottar Brasilien en tredjedel av den svenska exporten till Latinamerika, men jag tycker att man kan ta avstamp i den så kallade Stillahavsalliansen som består av Mexiko, Peru, Colombia och Chile. Likt Sverige är de mindre ekonomier i en global värld. De är därför handelsfrämjande och relativt öppna ekonomier.

Finns det någon bubblare med hög potential bland marknaderna i regionen?

– Ecuador är den marknad i regionen som har har vuxit mest för EKN i procentuella termer de senaste åren. Svenska företag exporterar bland annat kartong och papper till deras livsmedelsindustri som blir förpackningar till bananer, blommor, skaldjur och så vidare. Ecuador har egentligen ett svagt makroekonomiskt ramverk och en affärsmiljö med förbättringspotential, men de affärer som EKN stöttar fungerar mycket bra. Troligtvis är det kopplat till att de svenska bolagens kunder exporterar produkterna vidare till omvärlden och därför är oberoende av den svagare inhemska marknaden.

För vilka svenska branscher kan Latinamerika vara särskilt intressant?

– Bolag inom gruvindustrin och deras underleverantörer har mycket att hämta här. Latinamerika har nämligen mycket stora reserver av nyckelråvaror kopplade till den pågående gröna omställningen – Chile och Peru sitter exempelvis på 60 procent av jordens kopparreserver. I detta finns ett guldläge för svenska leverantörer till gruvsektorn som har expertis inom hållbar gruvteknik. De kan bidra till att driva omställningen på sätt som är hållbara för både klimatet och för dem som berörs av gruvverksamheten på plats.

De senaste åren har vi sett gott om svajande valutakurser. Kan det komma att påverka den svenska exporten till Latinamerika?

– Ja, i alla fall indirekt. Dollarn har stärkts ordentligt sedan början av 2020 och den brasilianska realen har till exempel försvagats med 30 procent mot den. Eftersom utländska affärer regelmässigt görs i dollar eller euro – och mycket görs på avbetalning – har utvecklingen varit väldigt kostsam för lokala importörer. Framåt tror jag att allt fler köpare kommer att efterfråga finansiering i lokal valuta för att undvika en liknande situation. Det är något som EKN kan hjälpa exportörer med att erbjuda, vilket kan göra det än mer attraktivt att välja svenska leverantörer.

Finansiera nästa steg på din tillväxtresa med EKN:s garantier

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera