Annons

Trump lanserar eget stimulanspaket efter kongressens misslyckande

Som utlovat utfärdade Donald Trump på lördagen exekutiva orders med syftet att stödja USA:s återhämtning, sedan kongressen misslyckats med att komma överens om ett nytt stimulanspaket. 

Åtgärderna är juridiskt tveksamma, och sägs motiveras främst av valtaktiska skäl.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto:Evan Vucci

”Vi kommer att rädda amerikanska jobb och se till att amerikanska arbetare får stöd.”

Det sa president Trump under en presskonferens på lördagen, som han höll från sin golfklubb i New Jersey.

Budskapet var det väntade. Med sina fyra exekutiva orders sjösatte presidenten de stödåtgärder som diskuterats på förhand: att skjuta upp betalningar av studielån respektive inkomstskatten för låginkomsttagare under resten av året, att förlänga vräkningsförbudet samt förlänga den extra arbetslöshetsersättningen. 

Den sistnämnda åtgärden har varit en av de stora stötestenarna i förhandlingarna mellan partierna, och bidrog till att samtalen om ett nytt stimulanspaket avslutades utan resultat på fredagen. 

Demokraterna har argumenterat för att stödet skulle förlängas på samma nivå som tidigare: 600 dollar per vecka. Republikanerna har dock krävt lägre nivåer. President Trump har nu beslutat att stödet ska ligga på 400 dollar per vecka, samt att delstaterna ska täcka 25 procent av den kostnaden. Enligt CNN hade dock inte delstatsguvernörerna förvarnats om detta.

”Det här är pengarna folk behöver, pengarna de vill ha, och som kommer att ge dem incitament att gå tillbaka till sina jobb”, sa presidenten om landets arbetslösa. 

Enligt den senaste noteringen från juli är arbetslösheten nu 10,2 procent i USA, efter att ha legat på rekordlåga 3,5 procent i februari. 

Republikanernas främsta argument för att hålla nere arbetslöshetsersättningen har handlat just om vikten av incitament. Ett flertal rapporter har nämligen visat att många amerikaner som förlorat jobbet under krisen tjänat bättre i arbetslöshet än vad de gjorde på sina jobb, tack vare det generösa extra bidraget.

Stödet har å andra sidan varit en viktig förklaring till att konsumtionen i USA varit relativt stark under krisen, enligt bedömare.

Men Donald Trumps åtgärder väntas stöta på juridisk patrull. Presidenten har nämligen inte rätt att allokera statliga pengar till olika ändamål. Det är kongressens uppgift. Trump-administrationen har dock hävdat att presidenten kan ge order om hur redan allokerade pengar kan användas.

”Vi har massor av pengar som ännu inte spenderats”, sa presidenten apropå det på lördagen, och syftade på tidigare stimulanspaket.   

Kritiker menar också att presidentens iver att agera när kongressen misslyckats är opportunistiskt och ska ses mot bakgrund av den stundande valrörelsen: att Trump försöker förbättra sitt anseende om hur han har hanterat coronakrisen. Två tredjedelar av befolkningen är inte nöjda med presidentens agerande, enligt en färsk opinionsundersökning

”Det här är typiskt Trump-lurendrejeri: att låtsas visa ledarskap när han i själva verket tar ifrån familjer det stöd de behöver”, skriver Demokraternas Oregon-senator Ron Wyden, på Twitter.

”Den här planen misslyckas med att återupprätta arbetslöshetsersättningen, och kommer att skapa kaos bland redan överbelastade delstatsprogram, vilket kommer göra det ännu svårare att få ut bidragen.”

Partierna har under flera veckor försökt att komma överens om innehållet i ett nytt stimulanspaket. Redan i maj röstade Demokraterna igenom sin version i representanthuset – ett enormt paket på över 3.000 miljarder dollar. Republikanerna antog för någon vecka sedan sin variant, som var värt ungefär en tredjedel av Demokraternas. Men partierna lyckades alltså inte komma överens om en kompromiss inför senatens sommarledighet som startade på fredagen. 

Det är dock inte uteslutet att förhandlingarna återupptas när ledamöterna återvänder till Washington DC om några veckor.

Hittills har ungefär 162.000 amerikaner avlidit som en följd av covid-19 och 5 miljoner har bekräftats smittade. 

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?