1515
Annons

Trump: Kryssningar stoppas en månad

I kölvattnet av att USA:s president Donald Trump utlyst nödläge uppges de stora kryssningsrederierna stoppa alla sina avgångar från amerikanska hamnar i minst 30 dagar.

”På min begäran, från och med midnatt, har Carnival, Royal Caribbean, Norwegian och MSC gått med på att stoppa avgående kryssningar i trettio dagar. Det är en stor och viktig industri — det kommer den att fortsätta vara!” skriver Trump på Twitter.

Rederierna hade redan innan Trumps besked aviserat att de pausar kryssningar. Däribland Carnival, som under torsdagen meddelade att rederiet ställer in sina Princesskryssningar i 60 dagar.


Liberalerna vill se en ny friskolereform

Regelverket för friskolorna i Sverige måste göras om, säger Johan Pehrson i sitt första linjetal som partiledare för Liberalerna.

”Vi ska aldrig ducka för dom brister som faktiskt är uppenbara för många”, säger han när partiet startar sin valkampanj i Norrköping.

Foto:Joey Abrait

”Låt mig tala ur skägget: Dagens friskolesystem är inte tillräckligt bra. Det måste bli bättre. Det måste skapas ett nytt och ett bättre regelverk”, säger Pehrson i sitt tal i Liberalernas ”valkickoff” under lördagen i Norrköping.

Pehrson sade tidigare i veckan till TT att L kommer att gå fram med förslag som begränsar vinstuttaget för bolag som driver friskolor. Han pekade då på en tänkbar modell där skolföretag beläggs med krav på en viss nivå av eget kapital som ska kvarstå i bolaget – och lovade att det är en fråga som partiet kommer driva i valrörelsen. 

Det är också den punkt han kanske lägger mest kraft på i sitt tal under lördagen.

”Friskolorna är här för att stanna. Friheten vann i den delen. Nu måste vi gå vidare. Fixa det som behöver fixas. För att säkra just mångfald och kvalitet i alla skolor. Därför var ett av mina första beslut som ledare att vi nu utvecklar vår skolpolitik ytterligare”, säger Pehrson.

Det ska inte finnas några ”kortsiktiga klippare” i skolan, fortsätter han, och kräver en ny friskolereform.

”Elevernas och lärarnas förutsättning att ta till sig kunskaper och förmedla dessa ska stå i ensamt fokus, inte aktiernas värde.” 

Han säger vidare att man bjudit in nationella företrädare för lärarna, rektorerna och eleverna för samtal.

”Liberalerna lägger om politiken. Jag vill ta del av deras perspektiv på hur.”

Moderaterna och Kristdemokraterna är två partier som lär ifrågasätta den nya linjen från L. Och Pehrson medger i lördagens tal att det inte är säkert att man har fullt stöd för förslagen i en framtida borgerlig regering.

”Tidningarna kommer att skriva om att vi är det första borgerliga parti som på allvar vill göra något åt det alltför oreglerade svenska friskolesystemet. Och för all del, det stämmer ju”, säger Pehrson.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?