ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Trump kritiseras hårt efter vagt uttalande

  • Foto: AP

Efter den dödliga bilattacken mot antirasister i amerikanska Charlottesville på lördagen fördömde Donald Trump "våld från många sidor." Nu får presidenten kritik från de egna leden för att relativisera högerextremismen.

Attacken i Charlottesville i amerikanska Virginia, som följde på en högerextrem demonstration i staden, var på allas läppar när Trump höll presskonferens på sin privata golfklubb i New Jersey. Men i stället för att fördöma attacken tycktes presidenten utmåla högerextremister och antirasister som lika goda kålsupare.

"Vi fördömer i starkast möjliga ordalag denna flagranta uppvisning av hat, fördomsfullhet och våld från många sidor", sade Trump innan han lämnade rummet utan att besvara reportrarnas frågor.

Nu får presidenten kritik från de egna leden.

"Herr president — vi måste kalla ondska vid dess rätta namn. Detta var vit makt-aktivister och inhemsk terrorism", skriver den republikanske Coloradosenatorn Cory Gardner på Twitter.

Även republikanerna i Virginias delstatsparlament benämner det inträffade terrorism.

"Retoriken och handlingarna från rasister, vit makt-anhängare och naziideologer i Charlottesville i går kväll och i dag är vidrig och vämjelig. Vi sörjer att oskyldigt liv gick förlorat i vad som tycks vara ett våldsamt terrordåd", skriver flera tongivande Virginiarepublikaner i ett gemensamt uttalande.


Politiska motståndare och ideella organisationer var snabba att kritisera presidenten.

"Presidentens kommentarer var moraliskt frustrerande och en besvikelse", sade Cornell Brooks, tidigare generalsekreterare för medborgarrättsrörelsen NAACP till CNN, och fortsatte:

"Genom sina anmärkningar vägrade han kalla vit makt-anhängarna vid namn."

Såväl demokraternas senaste presidentkandidat Hillary Clinton som hennes tidigare utmanare Bernie Sanders fördömde rasism och intolerans. Michigans tidigare kongressledamot John Dingell gick ett steg längre.

"Jag tog värvning för att bekämpa nazister för 73 år sedan och jag gör det igen om jag måste", skrev den demokratiske veteranen på Twitter.

Även från högerextremt håll uttrycktes missnöje med Trumps uttalanden. Efter att högerextrema och antirasister drabbat samman i Charlottesville — men innan bilattacken — uppmanade Trump via Twitter landets befolkning att "enas". Det genererade ett indignerat svar från den tidigare Ku Klux Klan-ledaren David Duke.

"Jag rekommenderar dig att titta ordentligt i spegeln och komma ihåg att det var vita amerikaner som gav dig presidentskapet, inte radikala vänsteranhängare", skrev Duke på Twitter.

USA:s spretiga högerextrema rörelse förenades under presidentvalet i sitt stöd för Trump, och i anslutning till att demonstrationen i Charlottesville inleddes hyllade Duke presidenten i en intervju med tidningen Indianapolis Star.

"Vi ska infria Donald Trumps löften. Det är vad vi trodde på, det var därför vi röstade på Donald Trump. För att han sade att ha ska ta tillbaka vårt land. Det är vad vi måste göra."

Tyck till