Annons

Trump kritiseras för delning av islamfientliga filmer

USA:s president Donald Trump har på Twitter delat tre videoklipp från en brittisk islamfientlig organisation. Delningen har väckt förvåning och vrede i Storbritannien där oppositionen kräver att regeringen tar avstånd. 

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:AP

Den amerikanske presidentens Twitterkonto har spridit tre videoklipp från den brittiska organisationen Britain First, som gjort sig känd för islamfientlig propaganda. En av filmerna föreställer en grupp påstådda islamister som knuffar ned en tonårspojke från ett tak och misshandlar honom till döds.

Britain First grundades 2011 av tidigare medlemmar i British National Party (BNP), enligt BBC. Gruppens vice ordförande Jayda Fransen — som lagt ut filmerna — har efter Trumps vidarespridning lagt upp ytterligare ett inlägg där hon hyllar den amerikanske presidenten.

"Donald Trump själv har retweetat de här filmerna, och har omkring 44 miljoner följare", skriver hon entusiastiskt.

Fransen själv dömdes förra året till böter för hatbrott efter att ha ropat förolämpningar mot en kvinna i slöja.

Trumps delning har mötts med kraftiga protester i Storbritannien. Brendan Cox, vars hustru Jo Cox mördades av en högerextremist förra året, skriver på Twitter att Trump bör skämmas. "Trump har legitimerat extremhögern i sitt eget land, nu försöker han göra det i vårt", skriver Brendan Cox.

Labourledaren Jeremy Corbyn kallar de delade inläggen för "motbjudande, farliga och ett hot mot vårt samhälle". Han skriver på Twitter att han hoppas att den brittiska regeringen kommer att fördöma delningen.

I det brittiska parlamentet upprepade Labourledamoten Yvette Cooper kravet på att regeringen ska fördöma Trumps agerande, men talmannen John Bercow svarade att det inte är rätt att vänta sig ett omedelbart svar från regeringen, rapporterar BBC.

En person som applåderade Trumps delning var David Duke, tidigare ledare för den rasistiska rörelsen Ku Klux Klan. "Tack gode Gud för Trump. Det är därför vi älskar honom", skriver Duke enligt CNN.

Trump har inte kommenterat inläggen.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?