Annons

Trump kräver hårdare tag från guvernörerna: ”Bli tuffa”

USA:s president Donald Trump kräver att delstaternas guvernörer tar i med hårdhandskar för att stoppa protester.

Demokratiska guvernörer svarar att Trump snarast eldar på det svåra läget.

Foto:Patrick Semansky

Flera av USA:s guvernörer och president Donald Trump hamnade på kollisionskurs i ett telefonsamtal på måndagen där insatser för att stoppa kravaller diskuterades.

Trump sade att guvernörerna såg veka ut och måste ta hårdare tag.

Guvernör J B Pritzker, demokrat från Illinois, svarade att Trumps retorik gjorde en redan instabil situation värre, vilket besvarades skarpt av presidenten.

Uppgifterna från telefonsamtalet kommer från det amerikanska mediebolaget CBS, som säger sig ha tillgång till en ljudinspelning. På den ska president Trump ha sagt:

”Ni måste dominera, om ni inte härskar över dem så slösar ni bort er tid. De kommer att köra över er, ni kommer att se ut som en samling töntar, ni måste dominera.”

Enligt inspelningen hotar han med att koppla in USA:s justitieminister William Barr, han kräver att guvernörerna griper fler personer och skärper lagar såsom att bränna flaggor. Barr ska, enligt Wall Street Journal, ha medverkat vid telefonkonferensen.

Trump har ännu inte gjort något officiellt uttalande om händelserna kring och efter George Floyds död. Han har dock kommenterat utvecklingen på det sociala nätverket Twitter flera gånger.

”Bli tuffa demokratiska borgmästare och guvernörer. Dessa människor är anarkister. Kalla in nationalgardet nu. Världen ser på och skrattar åt er och Sleepy Joe (president Trumps öknamn på Demokraternas presidentkandidat Joe Biden). Är det vad USA vill? Nej!”, skrev han på Twitter sent på söndagen. Flera av orden skrev han med versaler och utropstecknen var tre i rad.

Möjligen skrev han sina meddelanden från bunkern i Vita huset, där han enligt BBC:s rapportering ska ha tagit sig när demonstranter samlats vid Lafayette Square mitt emot Vita huset på söndagen.

Frågan om den federala makten och presidentens inflytande på delstaterna är känslig, då guvernörerna har en mycket stark ställning enligt den amerikanska konstitutionen. I de flesta delstater är guvernören också befälhavare för nationalgardet, den närmast paramilitära reserviststyrka som kan kallas in vid katastrofer och kriser.

Lagar, straff och budgetfrågor för rättsväsendet är till exempel till stor del delstatsfrågor.

Trots samtal med Vita huset har till exempel Minnesotas guvernör, demokraten Tim Walz, valt att vara försiktig om att be om federal hjälp i samband med kravallerna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?