1515

Trump kräver 147 miljarder till muren

Trump-regeringen begär motsvarande 147 miljarder kronor av USA:s kongress för att bygga en mur längs gränsen mot Mexiko, ett av presidentens viktigaste löften under valrörelsen.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Andrew Harnik/TT

Donald Trump talade då om en "stor, underbar mur" som ska stoppa immigration och droginförsel. Han lovade också att Mexiko ska betala för muren, vilket landet upprepade gånger sagt nej till.

Kongressen har hittills inte avsatt några pengar till projektet. Med de nu aktuella äskandena, framtagna av departementet för inrikes säkerhet, har regeringen för första gången preciserat sina planer för muren, rapporterar The Wall Street Journal.

Om bygget blir verklighet kommer cirka häften av USA:s 320 mil långa gräns mot Mexiko att förses med någon form av mur eller barriär. Kostnaderna för projektet under den kommande tioårsperioden beräknas till motsvarande 270 miljarder kronor, inklusive utgifter för teknik, personal och vägbyggen.

Reaktionerna är starka bland Demokraterna.

"Det här är oroväckande. Nu måste vi alla reagera", skriver representanthusets minoritetsledare Nancy Pelosi i en kommentar till förslaget, som enligt en annan demokrat "uppenbarligen inte är seriöst menat".

Även om Demokraterna motsätter sig muren, är de beredda att avsätta pengar för att förbättra säkerheten längs gränsen mot Mexiko.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?