ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Trump kramad i Mellanöstern

  • Donald Trump och Kung Salman.

AMMAN. USA:s president Donald Trump reser till Saudiarabien och skriver vapenkontrakt för enorma summor. Ändå välkomnas han som en fredsduva i Mellanöstern.

Hårt kritiserad på hemmaplan har Donald Trump lämnat Washington för sin premiärresa utomlands som president. Saudiarabien var den första anhalten på den veckolånga resan och i Riyadh fick Donald Trump ett varmt välkomnande.

Strax efter landning undertecknade han och kung Salman ett vapenavtal värt 110 miljarder dollar, motsvarande enorma 960 miljarder kronor, ett avtal som kan ses som en markering mot den gemensamma fienden Iran.

Saudiarabien köper bland annat Blackhawk-helikoptrar, fartyg och missilförsvar från Lockheed Martin och andra amerikanska vapentillverkare.

Senare offentliggjordes att börsaktuella saudiska oljejätten Aramcom slutit avtal värda motsvarande 435 miljarder kronor med amerikanska företag. Saudiska investeringsfonden har också utlovat motsvarande 174 miljarder kronor till en infrastrukturfond som kan göra verklighet av Donald Trumps utlovade infrastruktursatsningar.

”Det var en fantastisk dag. Fantastiska investeringar i USA”, sammanfattade Trump.

Presidentens resa var det stora samtalsämnet på World Economic Forums regionala konferens i Jordanien som i helgen samlat politiker och näringslivstoppar från Mellanöstern och Nordafrika.

Här var Trumps slogan ”America First” och hårda antimuslimska retorik glömda och i stället var många deltagare övertygade om att USA måste vara med och skapa fred och stabilitet i regionen.

”Utan ett avtal mellan Ryssland och USA kommer vi ingenstans”, sa Jordaniens utrikesminister Ayman Al Safad om möjligheterna att nå fred i Syrien.

Donald Trump har också skakat liv i tankarna på nya fredssamtal mellan israeler och palestinier. Efter helgen i Saudiarabien reser Trump till Israel för möte med president Benjamin Netanyahu, och med den palestinske presidenten Mahmoud Abbas.

Två veteraner från tidigare misslyckade förhandlingar uttryckte försiktig optimism om Trumps förmåga att åstadkomma något i den segdragna konflikten.

”Om Donald Trump vill ha en ’ultimate deal’ behöver han inta en annan hållning än den som USA haft sedan 1993”, sa PLO:s generalsekreterare Saeb Erekat.

Hans israeliska motpart vid förhandlingsbordet, tidigare utrikesministern Tzipi Livni, sa att det finns en ”stor möjlighet” och lyfte fram att visiten i Saudiarabien som mycket viktigt, arabländerna måste stå bakom ett fredsavtal mellan Israel och Palestina.

Även Norges utrikesminister Börge Brende var på plats vid Döda havet och var mer hoppfull än tidigare om en fredsprocess med målet att nå fram till tvåstatslösning.

“Jag har sett överraskande positiva signaler från den nya administrationen när det kommer till Israel-Palestinakonflikten”, sa han.

Samtidigt har Trump utnämnt sig själv till ”Israels bästa vän” och sagt att han överväger att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, ett drag som redan väckt starka reaktioner.

”Det skulle vara slutet för alla fredsförhandlingar”, säger PLO:s generalsekreterare Saeb Erekat.

Tyck till