1515

Trump: Kim Jong-Un kommer prövas som aldrig förr

Donald Trump är "mentalt störd" och "senil". Kim Jong-Un är "uppenbarligen en galning". Ordkriget mellan USA och Nordkorea snurrar vidare i allt besynnerligare former.

Nordkoreas diktator, "uppenbarligen en galning som inte har något emot att svälta och döda sitt eget folk, kommer att prövas som aldrig förr!" skriver USA:s president Trump på Twitter.

Donald Trump.
Donald Trump.Bild:Evan Vucci/TT

 

Utspelet kommer efter ett längre, ovanligt personligt formulerat, tal från Kim Jong-Un, som i skriftlig form spridits över världen. "Jag kommer säkert och definitivt att tämja den mentalt störde och senile amerikanen med eld", säger Nordkoreas diktator enligt den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Det är i sin tur ett svar på Trumps tal i FN-skrapan i New York i veckan, där han hotade med att "totalt förstöra" Nordkorea.

"Vi kommer att överväga den högsta nivån av hårda motåtgärder i historien", kontrar Kim.

"Vad Trump än kan ha väntat sig så kommer han att få resultat utöver sina förväntningar".

Han säger också att Trumps tal var den "grymmaste krigsförklaringen i historien", och att det visar att Nordkoreas kärnvapenprogram har varit rätt väg att gå.

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho säger att landet kan komma att överväga att testa en vätebomb i Stilla havet, rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Efter talet i FN utfärdade den amerikanske presidenten också i torsdags en presidentorder som kraftigt förstärker sanktionerna mot Nordkorea. Bland annat ska USA kunna straffa banker som genomför transaktioner med kopplingar till diktaturen.

"Utländska finansiella institutioner uppmärksammas nu på att de i framtiden kan välja mellan att göra affärer med USA eller med Nordkorea, men inte båda", säger USA:s finansminister Steven Mnuchin om sanktionerna.

Detta fick även Kina att invända. Åtgärden är "inte i enlighet med fakta", säger UD-talesmannen Lu Kang enligt nyhetsbyråer i Peking, dock utan att förklara hur Kina tänker hantera situationen.

Bland andra hårda ord mellan Nordkorea och USA i veckan märks Trumps hånfulla benämning av Kim som "raketmannen". Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho reagerade på detta genom att kalla Trump för en "skällande hund", något som också hans chef tog upp i sitt tal.

"En rädd hund skäller högre", kommenterar Kim Trumps hot.

Epiteten väcker till liv en symbolik som senast blev rubriker i världen genom den dåvarande svenske utrikesministern Carl Bildt 2010. Det läckte då ut diplomatrapporter från USA där Bildt kallades en "medium size dog with big dog attitude" — alltså en hund som är väldigt kaxig för sin storlek.

Nordkorea har trots omvärldens fördömanden mot upprustningen återkommande skjutit upp robotar och genomförde för en tid sedan ett sjätte kärnvapentest.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?