1515

Trump Jr - erkänner möte med rysk advokat

Härvan kring Donald Trumps ryska kontakter växer. Hans äldsta son, Donald Trump Jr, har medgett att han för ett år sedan mötte en rysk advokat för att få känslig information om motkandidaten Hillary Clinton.

HADE MÖTE. Donald Trump Jr hade den 9 juni 2016 ett möte i New York med den ryska advokaten Natalja Veselnitskaja. Det avslöjar New York Times.
HADE MÖTE. Donald Trump Jr hade den 9 juni 2016 ett möte i New York med den ryska advokaten Natalja Veselnitskaja. Det avslöjar New York Times.Bild:TT

I fredags träffade Donald Trump för första gången sin ryska motpart Vladimir Putin vid G20-mötet i Hamburg. Båda var förtjusta över mötet, där de under två timmar bland annat diskuterade Syrien och en enhet för it-säkerhet.

Donald Trump sa efter mötet att han hade pressat Vladimir Putin om möjlig inblandning i valet, men att det nu är tid att ”gå framåt” med Ryssland.

På hemmaplan utsätts dock Donald Trump för hård kritik för kontakterna med Ryssland.
I oktober 2016 uppgav säkerhetstjänsten Homeland Security att ryska intressen hade hackat sig in i Demokraternas servrar och läckt känsliga mejl från presidentkandidaten Hillary Clinton.

Efter läckorna vände stödet för Donald Trump uppåt och han vann presidentvalet en månad senare.

Efter årsskiftet inledde FBI en undersökning om möjlig rysk inblandning i presidentvalskampanjen. I maj avskedade den nya presidenten FBI-chefen James Comey.
Nu har dagstidningen New York Times avslöjat att presidentens son Donald Trump Jr hade kontakt med en rysk advokat redan förra sommaren.

Enligt tidningen fick han ett mejl från en brittisk pr-konsult som handlade om information kring besvärliga uppgifter för Hillary Clinton.

Den 9 juni 2016 träffade Donald Trump Jr, kampanjgeneralen Paul Manafort och svärsonen Jared Kushner den ryska advokaten Natalja Veselnitskaja på Trump Tower i New York. Mötet tog bara 20–30 minuter och ledde inte till något, enligt Donald Trump Jr.
Pappan sa i helgen att han ”inte var medveten” om samtalet. Därefter har advokaten förnekat att hon hade ”skadlig eller känslig information om Hillary Clinton”.
Men Demokraterna rasar över uppgifterna.

”Det här är inte bara rök längre. Donald Jr var villig att acceptera hjälp av en fientlig utländsk regering för att påverka valet”, sa Adrienne Watson, talesperson för Demokraternas centralorganisation DNC, enligt Financial Times.

Det amerikanska justitiedepartementet och kongressen bedriver parallella undersökningar om möjlig rysk inblandning i presidentvalet.

På måndagen begärde två senatorer, en demokrat och en republikan, ett möte med Donald Trump Jr och de andra som deltog i mötet med den ryska advokaten.


Innehåll från MousetrapperAnnons

Bespara dina anställda onödig smärta

En aktuell undersökning, genomförd av Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper, visar att 46 % av alla bildskärmsarbetare arbetar hemifrån – vilket innebär ca 1700 000 personer. När vi ställde följdfrågan om smärtan uppkommit sedan de började arbeta hemifrån under pandemin blev vi överraskade. Hela 20 % av de som börjat jobba hemifrån under pandemin, eller drygt 230 000, har upplevt att de fått musarmsliknande besvär sedan den startade!

Musarm – eller Repetitive Strain Injury (RSI) som det egentligen heter – är ett samlingsnamn för flera olika tillstånd som uppkommer när man under lång tid arbetar med armar och händer i statiska positioner. Det kan leda till överansträngning i alla de muskler som omger nacke, axel, arm eller hand. En korrekt arbetsställning ökar chanserna att slippa, eller lindra, repetitiva belastningsskador/RSI – vilka annars riskerar att bli kroniska. 

Alla borde arbeta centrerat

Genom att arbeta centrerat, med händerna innanför axlarna, så får man en avslappnad arbetsställning och kan undvika problem som kan uppstå vid arbete med en traditionell datormus, när man inte längre behöver sträcka sig efter musen på skrivbordet. 

Om man inte behandlar sin musarm, utan bara biter ihop, riskerar man att få en livslång kronisk skada. Man kan lära sig att hitta andra vägar att arbeta, men återgår man till gamla vanor så kommer smärtan tillbaka. 

Genom att agera i tid är mycket vunnet, ur ett individperspektiv men också ur ett rent samhällsekonomiskt perspektiv. Många måste sjukskrivas i perioder och genomgå rehabiliterande åtgärder för att kunna återgå till arbetet. Vilket i de allra flesta fall hade kunnat undvikas med mer kunskap och bättre hjälpmedel.

Tre tips som hjälper

Sitter man hemma och arbetar så är det tre saker som är viktiga att tänka på om man vill undvika musarm:

1. Håll fötterna stadigt mot marken.
Ställ in stolen så att fötterna vilar stadigt på golvet, fötterna placeras något framför knäna. Använd vid behov ett fotstöd.

2. Håll armarna i linje med golvet.
Låt axlarna slappna av och håll armbågarna i ca 90° vinkel. Om du ändrar position, så försök att hålla dig inom ett intervall på mellan 70° och 135° – och växla gärna med att arbeta stående i intervaller.

3. Arbeta centrerat.
För att förhindra förslitningsskador är det avgörande att hålla händerna centrerade, innanför axlarna. En vanlig fälla är att sträcka ut armen för att nå musen bredvid tangentbordet. Genom att använda en ergonomisk mus, som Mousetrapper, får du en ergonomiskt sund ställning som håller armar och händer avslappnade. En centrerad mus ger, ofta efter bara ett par veckor, en märkbar förbättring.

4. Bonustips!
Placera skärmen i rätt höjd, dina ögon föredrar att titta nedåt. Placera skärmens övre del i ögonhöjd, eller något lägre. Om du arbetar på en bärbar dator, överväg ett laptop/tablet-stativ och ett fristående tangentbord för att kunna uppnå en korrekt, bekväm höjd.

Vill du ha fler råd och övningar för en förbättrad arbetssituation hemma, och en presentation av våra ergonomiska muslösningar – besök mousetrapper.com.

Läs mer om Kantar SIFO på uppdrag av Mousetrapper

 

Mer från Mousetrapper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mousetrapper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?