1515

Trump jobbar på nytt inresedekret

President Donald Trump håller på att fila på ett nytt presidentdekret med fokus på invandring och säkerhet. Liksom i den kontroversiella Trumporder som stoppats i domstol spås fokus ligga på inreseförbud från sju i huvudsak muslimska länder.

Bild:TT

Enligt ett utkast som nyhetsbyrån AP tagit del av och som återges av amerikanska medier vill presidenten fortfarande förbjuda inresor från Iran, Irak, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Yemen i 90 dagar — men förbudet ska enbart gälla personer utan visum och som aldrig tidigare varit i USA.

Till skillnad från dekretet från den 27 januari, som skapade kaos på flygplatser runtom i världen, betyder det att människor med uppehålls- och arbetstillstånd samt giltiga visum skulle tillåtas att resa in i USA.

Liksom i den tidigare skrivningen vill Trump se en paus för allt flyktingmottagande i 120 dagar. Tills vidare-stoppet för flyktingar från Syrien är dock slopat, enligt tidningen USA Today.

Presidenten har tidigare sagt att det är nödvändigt att tillfälligt stänga gränserna för att regeringen ska hinna utveckla metoder för "extrem granskning" av resenärer från terrordrabbade länder.

Men dekretet från den 27 januari stoppades av en federal domstol som grundlagsvidrigt. Den text som nu förbereds uppges ta hänsyn till flera av domstolens invändningar rörande bland annat likhet inför lagen, rättssäkerhet och religionsfrihet.

Departementet för inrikes säkerhet har offentliggjort delar av Trump-administrationens nya migrationsriktlinjer, rapporterar The New York Times.

Under president Barack Obamas styre var papperslösa migranter som dömts för allvarlig brottslighet prioriterade. Nu ska alla som brutit mot lagen, inklusive dem som uppgett falska uppgifter för myndigheter eller tagit emot bidrag utan att ha haft rätt till det utvisas.

Direktutvisningar utfördes tidigare endast inom 16 mils avstånd från gränsen för personer som befunnit sig i USA färre än 14 dagar. Nu kommer direktutvisningar att kunna utföras över hela landet, och för personer som befunnit sig i USA i upp till två år.

Myndigheterna beordras enligt de offentliggjorda riktlinjerna att anställa 10.000 migrations- och tulltjänstemän samt utöka antalet interneringsplatser.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?