Trump: Jas-konkurrenten är för dyr

Donald Trump uppger på måndagen att kostnaderna för Lockheed Martins program avseende stridsflygplanet F-35 har ökat alldeles för mycket och är utom kontroll. Det är dock något han ska råda bot på när han tillträder som USA:s nästa president.

Bild:Paul Sancya/AP, LM Otero/AP

"F-35 program och kostnaden är utom kontroll. Miljarder dollar kan och kommer att sparas på militära (och andra) inköp efter 20 januari", skriver Trump i en tweet.

Så sent som i början av november flaggade försvarshögkvarteret Pentagon att det behövs ytterligare 500 miljoner dollar för att slutföra utvecklingen av stridsflygplanet. F-35 är det dyraste amerikanska vapensystemet någonsin.

Utvecklingsfasen har beräknats till totalt 55 miljarder dollar men totalt beräknas projektet för att ta fram 2.443 plan av modellen kosta 379 miljarder dollar, motsvarande 3,4 biljoner kronor.

Lockheed Martins aktie dök 2,7 procent i förhandeln efter den tillträdande presidentens uttalande, rapporterar Marketwatch.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?