1515

Trump: ”Jag tycker att jag mår väldigt bra”

USA:s president Donald Trump har lagts in på ett militärsjukhus för att behandlas för covid-19.

”Jag tycker att jag mår väldigt bra, men vi ska se till att allt ordnar sig”, säger Trump.

Foto:AP

Presidenten gjorde tummen upp mot fotografer när han gick mot den militärhelikopter som väntade utanför Vita huset.

”Jag tycker att jag mår väldigt bra”, säger Trump i en film som lades upp hans Twitterkonto i samband med att han fördes till sjukhuset.

Han var iklädd munskydd och kunde på egna ben ta sig till helikoptern som sedan transporterade honom till militärsjukhuset Walter Reed där han ska behandlas under några dagar.

Några timmar senare, vid halv sex på morgonen svensk tid, meddelade Trump, via Twitter , positiva besked. ”Det går bra, tror jag! Tack till er alla. Kärlek!!”, skriver han.

Vita huset säger att flytten till sjukhuset är en försiktighetsåtgärd.

”Efter rekommendationer från hans läkare och medicinska experter kommer presidenten att utföra sitt arbete från presidentens avdelning på Walter Reed de närmaste dagarna”, säger pressekreteraren Kayleigh McEnany i ett uttalande.

Sjukhusinläggningen kom mindre än ett dygn efter det att presidenten meddelade på Twitter att han och hustrun Melania Trump hade testat positivt för covid-19. Efter beskedet om smittan fram till publiceringen av filmen där han säger att han ”mår bra” var det total tystnad från Trump på plattformen — en ovanlighet då presidenten har gjort sig känd som en ivrig twittrare.

Trump uppges ha symptom som feber, hosta och trötthet. Trumps läkare meddelar att presidenten redan har fått en syntetisk antikroppsbehandling – en kur som fortfarande genomgår kliniska tester, men ännu inte har godkänts av myndigheterna.

”Han har undersökts av flera experter, och tillsammans kommer vi att ge presidenten och första damen rekommendationer när det gäller vad som är bäst för nästa steg”, skrev Vita huset-läkaren Sean Conley i ett uttalande på fredagen.

På kvällen meddelade han att Trump har fått det antivirala läkemedlet remdesivir, som har visat sig kunna förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har skickat önskningar om att presidentparet ska tillfriskna fort. Och under fredagen kom besked från Bidens presidentvalskampanj att man tills vidare ska avbryta alla så kallade negativa annonser riktade mot presidenten, rapporterar amerikanska medier.

Presidentens tidigare rådgivare Kellyanne Conway uppger att även hon har smittats av coronaviruset.

”Mina symptom är lindringa (svag hosta) och jag mår bra. Jag har inlett karantän efter att ha rådfrågat läkare”, skriver hon på Twitter.

Vicepresident Mike Pence med fru, liksom Joe Biden och hans hustru samt Demokraternas vicepresidentkandidat Kamala Harris och hennes make, uppger att de alla har testat negativt efter presidentens besked.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?