1515
Annons

Trump: Jag ska inte delta när Biden svärs in

Donald Trump kommer inte att vara med då Joe Biden svärs in som president. Den sittande amerikanske presidentens besked kommer på Twitter, dit han fått återvända sedan hans konto tillfälligt låsts.

Facebook har förlängt sin avstängning av presidenten sedan han upprepade gånger brutit mot plattformens regler.

Foto:Susan Walsh, Susan Walsh, Susan Walsh

I ett filmklipp på Twitter säger Trump att de som tog sig in i Kapitolium i onsdags ”vanärade USA:s demokratis högborg” och att de bör straffas.

Han säger också att känslorna efter valet måste lägga sig och lovar ett ”ordnat överlämnande” av presidentmakten.

”En ny regering kommer att tillträda den 20 januari. Mitt fokus vänds nu till att säkerställa en smidig, ordnad och sömlös maktövergång. Det här ögonblicket kräver helande och försoning”, säger Trump.

Uttalandena är det närmaste som han har kommit till att erkänna sig besegrad av demokraten Joe Biden i presidentvalet.

Trump påstår även i filmen att han gjorde allt han kunde för att snabbt få mer säkerhetspersonal till Kapitolium på onsdagen, ett uttalande som ifrågasätts.

I ett annat meddelande lovar han att han fortsatt ska vara en ”stark röst” för den väljargrupp som lade sin röst på Trump i novembervalet.

Twitter meddelar att situationen löpande kommer att utvärderas framöver för att avgöra om det är aktuellt att vidta fler åtgärder mot Trumps konton. 

Även om Twitter har låtit Trump komma tillbaka till plattformen har Facebook fattat ett annat beslut och låst presidentens konto på obestämd tid.

Facebookchefen Mark Zuckerberg uppger att företaget ser alltför stora risker med att öppna Trumps konton.

”De chockerande händelserna det senaste dygnet har visat att president Donald Trump har för avsikt att använda sin återstående tid på posten för att undergräva en fredlig och laglig maktöverföring till sin valda efterträdare Joe Biden”, skriver Zuckerberg på Facebook.

Företaget förlänger därför avstängningen av Trumps Facebook- och Instagramkonton, så att den gäller under åtminstone de närmaste två veckorna, enligt uttalandet. 

Michelle Obama, hustru till USA:s tidigare president Barack Obama, manar sociala medier till ytterligare åtgärder mot president Trump.

”Nu är det dags för företag i Silicon Valley att sluta möjliggöra detta monstruösa beteende – och gå ännu längre än de redan har genom att permanent bannlysa denne man från deras plattformar”, säger hon i ett uttalande via Twitter.

Videoplattformen Twitch har stängt av nya videoströmningar från ett Trumpkonto och videoappen Tiktok har stoppat klipp med talet Trump höll till anhängare före stormningen av Kapitolium, rapporterar flera medier. Snapchat meddelar att Trump har stängts ute från appen på grund av presidentens retorik, rapporterar nyhetsbyrån AFP.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?