Annons

Trump i storbråk med sin utrikesminister

Donald Trumps utrikesminister Rex Tillerson var i juli en hårsmån från att hoppa av i vredesmod, uppger källor för amerikanska NBC. Han ska ha kallat USA:s president för ”idiot” inför en rad höga tjänstemän. Ministern själv avfärdar uppgifterna.

USA:s utrikesminister Rex Tillerson med president Donald Trump.
USA:s utrikesminister Rex Tillerson med president Donald Trump.Bild:AP

Donald Trumps politiskt färgade tal till vid ett massmöte med unga scouter i slutet av juli ska ha varit droppen för utrikesministern och tidigare scoutledaren Rex Tillerson, uppger källor för NBC.

En rasande Tillerson ska ha hotat att inte komma tillbaka till Washington D.C. efter sommarledighet i Texas.

Dagarna dessförinnan ska han ha fått ett utbrott och kallat president Trump för ”idiot” (”moron”) inför medlemmar ur det nationella säkerhetsrådet och en rad andra höga tjänstemän, uppger flera källor för NBC.

Efter rapporteringen gick Rex Tillerson ut vid en extra insatt presskonferens på onsdagen och dementerade att han varit på väg att hoppa av Donald Trumps regering.

Alltsedan tillträdet i våras uppges dock Tillerson, tidigare vd för oljebjässen Exxon Mobile, ha haft en rad konflikter med presidenten om vägval i USA:s utrikespolitik. I flera offentliga kommentarer och twitterinlägg har presidenten också underminerat sin egen minister. 

Tillersons påstådda hot i juli om att till slut hoppa av ska ha föregåtts av bråk med Trump i frågor om bland annat USA-trupperna i Afghanistan, gulfstaternas blockad av Qatar, sanktioner mot Venezuela, och relationen med Israel.

En övertalningskampanj med vicepresident Mike Pence i spetsen uppges under sensommaren ha förmått utrikesministern att inte lämna sin post, enligt NBC:s källor.

Men frågan är om ministern och presidentens relation verkligen har tinat upp. Rex Tillerson vägrade i augusti att ställa sig bakom Donald Trumps kommentarer efter det dödliga våldet i samband med högerextrema demonstrationer Charlottesville, med orden ”presidenten talar för sig själv”.

Så sent som i helgen tycktes Donald Trump återigen köra över sin minister på Twitter. Han kallade Rex Tillersons försök till en förhandlingar kring Nordkoreakrisen för ”slöseri med tid”. ”Spara din energi, Rex…”, fortsatte presidenten.

En avhoppad utrikesminister under sitt första presidentår är det sista Donald Trump behöver.

Han har redan haft ovanligt stormig personalomsättning i sin administration. Den nationella säkerhetsrådgivaren, vice nationella säkerhetsrådgivaren, FBI-chefen och hälsoministern liksom Vita Husets egen stabschef, presschef, chefsstrateg och kommunikationschef (gånger två) har av olika anledningar hoppat av eller sparkats sedan Trumps tillträde i början av året.

Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera