1515

Trump i storbråk med Australien om flyktingar

USA:s och Australiens nära relation krackelerar när president Donald Trump och premiärminister Malcolm Turnbull tvistar om flyktingar.
"Trumps retorik är riktad till hans egna väljare", säger USA-experten Björn Ottosson.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Bild:TT

En konflikt mellan USA:s president Donald Trump och Australiens konservativa premiärminister Malcolm Turnbull kan orsaka bestående skada för relationen mellan länderna och få Australien att söka sig närmare Kina, skriver New York Times.

Det handlar om USA:s tidigare president Barack Obamas löfte att ta emot 1.250 flyktingar från en australisk flyktingförläggning.

"Jag ska se över den dumma dealen", twittrade Donald Trump på onsdagen.

Ett telefonsamtal till Australien slutade abrupt i helgen efter att Malcolm Turnbull hade pressat honom att bekräfta att överenskommelsen fortfarande gäller.

Australien släpper inga asylsökande som kommer i båtar in i landet, utan placerar dem på närliggande öar i anläggningar som har kritiserats av bland annat människorättsorganisationen Amnesty.

Enligt Washington Post sa Donald Trump till Malcolm Turnbull att samtalet var det värsta han hade haft under dagen — och han hade bland annat pratat med Rysslands president Vladimir Putin. Därefter lade han på.

"I regel ska utrikespolitiska överenskommelser inte förändras beroende på regimskifte. River man upp sådana avtal blir det svårt att teckna avtal", säger Björn Ottosson, som disputerar om USA:s utrikespolitik vid Stockholms universitet i februari.

Men han säger också att det skulle vara politiskt omöjligt för Donald Trump att ta emot flyktingar nu när han precis stoppat alla flyktingar samt alla medborgare i sju länder från att komma till USA.

Enligt Björn Ottosson behöver bråket mellan USA:s och Australiens ledare inte vara lika skarpt som det ser ut i offentligheten. Presidenten försöker i första hand inte påverka ledare i andra länder.

"Trumps retorik är riktad till amerikaner och hans egna väljare", säger han.

En australisk säkerhetskälla säger till Di att även Malcolm Turnbull kan ha haft en tuff attityd när han inledde samtalet. Enligt källan har den australiska premiärministern visat sympati för Kina och inte varit den ivrigaste allierade till USA den senaste tiden.

"Resultatet är dåliga nyheter för alla, men framför allt för Malcolm Turnbull. De flesta av hans parlamentsledamöter kommer att vara arga på honom för att han har förstört relationen", säger källan.


Innehåll från David Brown SantasaloAnnons

Företaget som löser industrins växellådsproblem

David Brown Santasalo (DBS) jobbar med service och eftermarknad för industriväxellådor och har funnits på den svenska marknaden som eget bolag sedan 1989. DBS löser kundens växellådsproblem oavsett fabrikat och har servicetekniker tillgängliga lokalt i hela landet.

DBS satsar långsiktigt i Sverige och har investerat i en ny serviceverkstad i Gällivare. Den nya verkstaden är Skandinaviens modernaste verkstad när det kommer till reparationer av industriväxellådor. Verkstadens geografiska läge gör att DBS kan erbjuda effektiv service även för pappersbruken längst norrlandskusten. 

– Vi vill växa inom service och eftermarknad för papper och cellulosa och har investerat i den nya serviceverkstaden i Gällivare. Genom att vara mer lokalt närvarande kan kunden enkelt skicka sin växellåda för service eller reparation till vår verkstad, alternativt kan vi genomföra reparation eller annan service hos kund. Målet är att bara vara ett samtal bort för kunden och vi finns tillgängliga 24/7, säger Niklas Tuleborn, Försäljningschef. 

Stora fördelar med förebyggande underhåll

Med DBS bakgrund som en sammanslagning av flera växellådstillverkare finns en stark historia i att leverera produkter, service och tjänster till kända OEM leverantörer och slutkunder. Idag återfinns kunderna även bland tung industri så som exempelvis stålbruk, gruvindustri men också inom marin och vattenkraft.

– Vi håller på med reparationer av alla fabrikat av industriväxellådor och vi genomför inspektioner på plats, vi gör installationer och jobbar med förebyggande underhåll. Vi erbjuder även en produkt, Gearwatch, som kontrollerar oljans kvalitet och därigenom kan vi upptäcka problem med växellådan i ett tidigt skede. Att arbeta med förebyggande underhåll och reparera innan det går sönder är helt klart mest kostnadseffektivt för kunden, berättar Madeleine Ingle, VD. 

Trygg extern resurs som löser kompetensbrist

Industriföretagen har egen personal som delvis reparerar och underhåller, men det blir allt svårare att rekrytera ny kompetens som utbildat sig inom området. Här är DBS en trygg resurs som kompletterar och ersätter saknad kompetens. 

– Vi har samlad kunskap från en hel koncern, fabriker i alla världsdelar och stor erfarenhet av service, där vi kan dela med oss av våra kunskaper till vår kund för att förebygga och lösa deras problem. Vi kan designa speciella lösningar till kunden och något som vi har introducerat det senaste året är mobil bearbetning, där vi kan komma ut till kunden och göra bearbetning på plats. Vi förespråkar, där det är ekonomiskt försvarbart, att man faktiskt reparerar och vid behov bygger om gamla växellådor i stället för att köpa nya. Vi servar ibland växellådor som är över 60 år gamla och som faktiskt kan repareras till nyskick, säger Madeleine.

Om David Brown Santasalo Sweden AB

David Brown Santasalo Sweden AB startades 1989 under namnet Santasalo Service AB och har under åren verkat under ett flertal namn som Metso Drives och Moventas. Sedan 2016 då Santasalo Gears och David Brown slogs ihop verkar vi under namnet David Brown Santasalo. Vi finns på 28 platser runt om i världen och är 1100 anställda, i Sverige har vi huvudkontor i Göteborg, en servicetekniker i Gävle samt en nybyggd serviceverkstad i Gällivare. Vi reparerar alla fabrikat av industriväxlar och genomför installationer och inspektioner på plats hos kund över hela Skandinavien. För frågor kontakta oss på: Tel 031-710 20 50 eller skicka mail till sweden@dbsantasalo.com

Läs mer i vår informativa folder 

 

Mer från David Brown Santasalo

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med David Brown Santasalo och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?