ANNONS:
Till Di.se

Trump i storbråk med Australien om flyktingar

  • USA:s president Donald Trump. Foto: TT

USA:s och Australiens nära relation krackelerar när president Donald Trump och premiärminister Malcolm Turnbull tvistar om flyktingar.
"Trumps retorik är riktad till hans egna väljare", säger USA-experten Björn Ottosson.

En konflikt mellan USA:s president Donald Trump och Australiens konservativa premiärminister Malcolm Turnbull kan orsaka bestående skada för relationen mellan länderna och få Australien att söka sig närmare Kina, skriver New York Times.

Det handlar om USA:s tidigare president Barack Obamas löfte att ta emot 1.250 flyktingar från en australisk flyktingförläggning.

"Jag ska se över den dumma dealen", twittrade Donald Trump på onsdagen.

Ett telefonsamtal till Australien slutade abrupt i helgen efter att Malcolm Turnbull hade pressat honom att bekräfta att överenskommelsen fortfarande gäller.

Australien släpper inga asylsökande som kommer i båtar in i landet, utan placerar dem på närliggande öar i anläggningar som har kritiserats av bland annat människorättsorganisationen Amnesty.

Enligt Washington Post sa Donald Trump till Malcolm Turnbull att samtalet var det värsta han hade haft under dagen — och han hade bland annat pratat med Rysslands president Vladimir Putin. Därefter lade han på.

"I regel ska utrikespolitiska överenskommelser inte förändras beroende på regimskifte. River man upp sådana avtal blir det svårt att teckna avtal", säger Björn Ottosson, som disputerar om USA:s utrikespolitik vid Stockholms universitet i februari.

Men han säger också att det skulle vara politiskt omöjligt för Donald Trump att ta emot flyktingar nu när han precis stoppat alla flyktingar samt alla medborgare i sju länder från att komma till USA.

Enligt Björn Ottosson behöver bråket mellan USA:s och Australiens ledare inte vara lika skarpt som det ser ut i offentligheten. Presidenten försöker i första hand inte påverka ledare i andra länder.

"Trumps retorik är riktad till amerikaner och hans egna väljare", säger han.

En australisk säkerhetskälla säger till Di att även Malcolm Turnbull kan ha haft en tuff attityd när han inledde samtalet. Enligt källan har den australiska premiärministern visat sympati för Kina och inte varit den ivrigaste allierade till USA den senaste tiden.

"Resultatet är dåliga nyheter för alla, men framför allt för Malcolm Turnbull. De flesta av hans parlamentsledamöter kommer att vara arga på honom för att han har förstört relationen", säger källan.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies