Annons

Trump i storbråk med Australien om flyktingar

USA:s och Australiens nära relation krackelerar när president Donald Trump och premiärminister Malcolm Turnbull tvistar om flyktingar.
"Trumps retorik är riktad till hans egna väljare", säger USA-experten Björn Ottosson.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Bild:TT

En konflikt mellan USA:s president Donald Trump och Australiens konservativa premiärminister Malcolm Turnbull kan orsaka bestående skada för relationen mellan länderna och få Australien att söka sig närmare Kina, skriver New York Times.

Det handlar om USA:s tidigare president Barack Obamas löfte att ta emot 1.250 flyktingar från en australisk flyktingförläggning.

"Jag ska se över den dumma dealen", twittrade Donald Trump på onsdagen.

Ett telefonsamtal till Australien slutade abrupt i helgen efter att Malcolm Turnbull hade pressat honom att bekräfta att överenskommelsen fortfarande gäller.

Australien släpper inga asylsökande som kommer i båtar in i landet, utan placerar dem på närliggande öar i anläggningar som har kritiserats av bland annat människorättsorganisationen Amnesty.

Enligt Washington Post sa Donald Trump till Malcolm Turnbull att samtalet var det värsta han hade haft under dagen — och han hade bland annat pratat med Rysslands president Vladimir Putin. Därefter lade han på.

"I regel ska utrikespolitiska överenskommelser inte förändras beroende på regimskifte. River man upp sådana avtal blir det svårt att teckna avtal", säger Björn Ottosson, som disputerar om USA:s utrikespolitik vid Stockholms universitet i februari.

Men han säger också att det skulle vara politiskt omöjligt för Donald Trump att ta emot flyktingar nu när han precis stoppat alla flyktingar samt alla medborgare i sju länder från att komma till USA.

Enligt Björn Ottosson behöver bråket mellan USA:s och Australiens ledare inte vara lika skarpt som det ser ut i offentligheten. Presidenten försöker i första hand inte påverka ledare i andra länder.

"Trumps retorik är riktad till amerikaner och hans egna väljare", säger han.

En australisk säkerhetskälla säger till Di att även Malcolm Turnbull kan ha haft en tuff attityd när han inledde samtalet. Enligt källan har den australiska premiärministern visat sympati för Kina och inte varit den ivrigaste allierade till USA den senaste tiden.

"Resultatet är dåliga nyheter för alla, men framför allt för Malcolm Turnbull. De flesta av hans parlamentsledamöter kommer att vara arga på honom för att han har förstört relationen", säger källan.

Innehåll från SileonAnnons

Banker behöver växla upp tempot när BNPL-marknaden växer

I takt med konsumenternas ökande efterfrågan på flexibla betaltjänster växer marknaden för Buy Now Pay Later (BNPL) snabbt runt om i världen. Samtidigt är det många banker som halkar efter i utvecklingen och riskerar att tappa marknadsandelar om de inte agerar fort.

– Vi ser att bolag som kan erbjuda BNPL-tjänster växer och tar marknadsandelar från retailbankernas kaka där konsumentkredit är en viktig del av verksamheten. Det här gör att alla internationella banker, inklusive de svenska, nu måste börja agera på konsumenternas förändrade köpbeteenden och efterfrågan, och också börja erbjuda BNPL-tjänster, menar David Larsson, vd på Sileon.  

Det pågår ett tydligt skifte på betal- och kreditmarknaden där de yngre generationerna styr efterfrågan på den digitala och flexibla upplevelsen som BNPL-lösningar tillför. Enligt en rapport från Insider Intelligence i februari 2022 väntas marknaden för BNPL-tjänster nå ett transaktionsvärde på 680 miljarder dollar globalt redan år 2025*. Det innebär en fördubbling av den marknadsstorlek man prognostiserade för några år sedan. För att hänga med i trenden bör man dock agera snabbt, något som kan vara utmanande för banker.

– Svårigheterna för bankerna är att möta den här utvecklingen själva, då många av dem sitter fast i gammal, komplex infrastruktur. Det gör att det krävs stora resurser och tunga IT-investeringar för bankerna om de själva internt ska bygga upp en BNPL-plattform, säger David Larsson. 

Kort ”time to market”

Svenska Sileon, som verkar på den internationella marknaden, erbjuder sina kunder en flexibel och innovativ BNPL-plattform. Genom plattformen kan banker få tillgång till en fullt skalbar BNPL-funktionalitet i egen regi. 

– En BNPL-tjänst måste vara flexibel och det måste gå snabbt att få ut erbjudandet till marknaden. Med vår modulära SaaS-lösning kan bankerna lansera sitt BNPL-erbjudande på endast några veckor. Vår tjänst är enkel att använda, fullt skalbar och går att anpassa med olika erbjudanden till olika kundgrupper på olika marknader och i olika länder, förklarar David Larsson. 

Till skillnad från att bygga en BNPL-plattform internt, blir det oftast betydligt snabbare, enklare och billigare för banker att använda Sileons SaaS-lösning. Då BNPL-tjänsten är fullständigt modulär kan Sileons kunder välja om de vill använda delar av den för att utöka sitt eget betalerbjudande eller satsa på en helhetslösning.

– Vi är ganska ensamma om det här erbjudandet på marknaden. Väljer man Sileon får man även en framtidssäkring på köpet, då vi ligger i framkant och ständigt utvecklar tjänsten för att hela tiden möta konsumenternas ständigt föränderliga behov. Våra kunder kan känna sig trygga i att det är det här vi kan och som vi alla verkligen brinner för, avslutar David Larsson.  

Om Sileon

Sileon är ett globalt fintech-bolag som erbjuder en innovativ SaaS-baserad Buy Now Pay Later (BNPL) funktionalitet till banker, långivare och fintechs. Med Sileons modulära SaaS-lösning får kunder snabbt tillgång till en skalbar, kostnadseffektiv och API-baserad BNPL plattform – i egen regi.

Läs mer här 

*Statistik från Insider Intelligence, publicerad 3 februari 2022

 

Mer från Sileon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sileon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera