1515

Trump i ny skandal efter mystiskt samtal – ”farligt minfält”

USA:s president Donald Trumps mystiska samtal med en världsledare får politisk sprängkraft.

Toppdemokrater kräver granskning av vad en anonym visselblåsare har hört Trump säga, men det stoppas av en underrättelsechef.

Nancy Pelosi, representanthusets talman, och Donald Trump.
Nancy Pelosi, representanthusets talman, och Donald Trump.Foto:AP

I ett skarpt utspel väljer en av de mest inflytelserika demokraterna att attackera Vita huset. Nancy Pelosi, representanthusets talman, ger sig in i den affär som växer runt Trump och hans telefon.

”Om presidenten har gjort det som han anklagas för, då har han klivit rakt in i ett farligt minfält som får allvarliga konsekvenser för hans regering och vår demokrati”, sade Demokraternas högst uppsatta i kongressen på fredagen.

”Presidenten och tillförordnade säkerhetsrådgivaren måste sluta obstruera”, sade Pelosi.

Historien som börjar växa likt en mindre lavin i Washington rör ett eventuellt telefonsamtal mellan Trump och den tämligen nyvalde ukrainske ledaren Volodymyr Zelenskyj den 25 juli. Uppgifterna, som inte är bekräftade, kommer delvis från tidningen The Washington Post som skriver att Trump bad Zelenskyj att utreda korruptionsrykten som rörde en son till presidentkandidaten Joe Biden. Sonen Hunter har suttit i styrelsen för ett ukrainskt gasbolag.

Trump ska ha ställt en utredning av Bidens son som krav för fortsatt amerikanskt militärt stöd till Ukraina. Stödet betalades mystiskt nog inte ut i somras, enligt BBC.

Del två i härvan inträffar i mitten av augusti. En person som uppenbarligen lyssnat till ett presidentsamtal skriver en rapport till underrättelsetjänstens inspektör general Michael Atkinson. Han i sin tur skriver i ett brev till kongressen att rapporten påpekar ”allvarliga eller flagranta problem, missbruk av eller brott mot lagen” med hänvisning till samtalet.

Enligt lag ska USA:s kongress behandla frågan inom sju dagar, om inspektören anser att klagomålet är trovärdigt. Men tillförordnade chefen för nationella underrättelsetjänsten DNI, Joseph Maguire, förbjuder Atkinson att meddela kongressen innehållet i brevet.

”Vi kan inte få svar på frågan om Vita huset är inblandat i att förhindra att informationen når kongressen”, säger demokraten Adam Schiff, som leder representanthusets tunga underrättelseutskott.

Trump svarar via Twitter. ”Inget av det som sades var fel, det var klockrent”, skriver presidenten utan att ge någon bakgrund om samtalet. Hans advokat, förre New York-borgmästaren Rudy Giuliani, bekräftar dock delvis samtalets karaktär.

”Om USA:s president säger till Ukrainas president: ”utred korruptionsanklagelser i ditt land som kan ha påverkat valet 2016 i vårt land”, då har han gjort vad han borde göra”, säger Giuliani.

 


Innehåll från ENFOAnnons

Därför hamnar beteenderisker i fokus efter pandemin

Under mars månad 2020 förändrades världen nästintill över en natt. Pandemin massförflyttade människor från deras arbetsplatser och säkra nät till köksbordet, med rejält ökade säkerhetsrisker som följd. Detta har ökat kraven på medarbetarnas säkerhetsmedvetenhet, såväl som på säkra accesstjänster. Men hur gör man för att hänga med på tåget?

Säkerhet, som alltid har varit en angelägen fråga, har sedermera blivit en topprioritet i fråga om IT-investeringar. En säker arbetsplats handlar dock inte uteslutande om teknik. 

– Digitalisering är en förändringsresa som kräver kontinuerlig utveckling och lärande. Det första steget handlar emellertid om människan snarare än tekniken. Det nya normala kräver ett helt annat beteende och en personlig säkerhetsmedvetenhet, på en djupare nivå än tidigare, konstaterar Sarvi Glemfors, ansvarig för affärsenheten User Engagement inom affärsområdet Digital Trust på  Enfo.

Läs om Enfos tjänster inom cybersäkerhet  

Enfo har lång erfarenhet inom framtagande av såväl strategier och arkitektur, som planering baserad på de krav som ligger till grund för den digitala förändringsresan. Enfos tjänster inom området User Engagement fokuserar specifikt på slutanvändarens beteende och hantering av data, där kärnan är en säker och trygg digital transformationsresa med användarens behov i fokus. Sarvi betonar dock att en och samma strategi inte är applicerbar hos alla företag.

– Det är viktigt att utgå från sin egen verksamhet och kartlägga var man befinner sig i sin utveckling nu, kontra innan pandemin. Vari ligger förändringsbehovet och vad behöver man göra för att verkligen förändra sina medarbetares beteenden i grunden?

Gör inte allting själv

För att nå svaren på dessa frågor krävs en hel del research och långt ifrån alltid besitter man rätt kompetens in-house. Det är därför viktigt att inte sträva efter att göra allting själv. Då behov uppstår bör man istället anlita experter som kan rita de stora dragen på en övergripande nivå och lägga grunden för eventuella förändringar. 

– Användaren behöver alltid vara i fokus. Vilka ska använda de lösningar eller den teknik som ska implementeras? Hur beter de sig och hur tänker de kring säkerhet? Finns det några beteenderisker?

Läs mer om Enfos identitetslösningar  

Dataklassificering är en grundsten

Vikten av säkra lösningar och dito teknik kan emellertid inte underskattas. Ökande mobilitet medför många komplexa utmaningar. Patrik Duckert, ansvarig för området Digital Identity, betonar därför vikten av att skapa trygg och säker åtkomst till data, för att säkerställa att rätt person når rätt information. Liksom Sarvi konstaterar han att en teknisk lösning inte passar alla – eller gör allt. 

– Att klassificera och skatta sina data är därför en absolut grundsten i säkerhetsarbetet och för att åstadkomma en datadriven transformation. Vet man vilka data som behöver skyddas och hur, är det betydligt lättare att bygga tekniska lösningar som lägger på ett lock av ID-skydd eller åtkomstskydd. Samspelet mellan agil teknik och medvetna medarbetare är därmed en förutsättning för en lyckad verksamhetsdigitalisering, avslutar han.

Läs mer om Enfos Modern Workplace  

Mer från ENFO

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ENFO och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?