Trump i inspelning: Hitta röster för att omkullkasta valet

USA:s president Donald Trump har i ett telefonsamtal uppmanat Georgias delstatsminister att ”hitta” tillräckligt med röster för att omkullkasta presidentvalet och ge Trump segern delstaten, rapporterar The Washington Post.

Foto:Evan Vucci

Donald Trumps försök att förmå Georgias delstatsminister att ”hitta” tillräckligt många röster för att omkullkasta resultatet i presidentvalet väckte snabbt starka reaktioner.

Men experterna är oeniga om huruvida USA:s president bröt mot någon lag i samtalet.

I ett inspelat telefonsamtal, en timme långt, hörs Trump omväxlande smickra, vädja till och även närmast hota Brad Raffensperger med rättsliga åtgärder, i syfte att få honom att presentera ett nytt valresultat.

”Det är ingenting fel med att säga, du vet, hm, att ni har genomfört en ny räkning”, säger Trump bland annat i den inspelning som The Washington Post publicerade i sin helhet.

Raffensperger står under samtalet emot sin president och partikamrat.

”Herr president, ditt problem är att den data du har är fel”, säger han bland annat till Trump, som även sade: ”Jag vill bara hitta 11.780 röster, vilket är en röst mer än vad vi har. För vi vann delstaten.”

Reaktionerna från demokratiskt håll lät inte vänta på sig.

I ett kampanjtal i Savannah, Georgia, kallade den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris Trumps ord för ett ”skamlöst och oförblommerat maktmissbruk från USA:s president”.

Representanthusledamoten Adam Schiff skriver på Twitter att ”Trumps förakt för demokratin ligger här i öppen dager. Återigen. Inspelat på band”.

Från republikanskt håll var kritiken desto mildare och från partitoppen var det tyst. Flera partimedlemmar som bergfast står på Trumps sida och inte anser att valet gick rätt till anklagar i stället Raffensperger för att ha begått brott genom att offentliggöra inspelningen.

Varken Vita huset eller Trump själv har offentligt kommenterat inspelningen.

Men bröt Trump mot någon lag, federal eller delstatlig?

”Ja”, säger Leigh Ann Webster, advokat i Atlanta, till The New York Times.

”Det ser ut som att han klart och tydligt bryter mot Georgias delstatslagar om valfusk”, säger hon.

Men andra experter säger till tidningen att Trump visserligen antyder att Raffensperger kan få problem om han inte lyder, men att presidentens hot är indirekta och därför skulle han kunna sägas hålla sig på rätt sida lagen.

Oavsett är det upp till justitiedepartementet att avgöra om Trump ska åtalas.

Och även om Bidens justitiedepartement anser att de har på fötterna för ett åtal måste de fråga sig om det är så de vill inleda Bidens ämbetsperiod, säger Trevor Potter, tidigare ordförande för USA:s lagkommission, till tidningen.

Såväl Trump som den tillträdande presidenten Joe Biden ska på måndagen besöka Georgia för att jaga röster i den andra omgång av senatorsvalen i delstaten som hålls på tisdagen, och som kan avgöra hur senatens majoritet ser ut de kommande två åren.

Trump ska sedan på onsdag i någon form delta i en manifestation i Washington DC, som ska visa sitt stöd till presidenten och för uppfattningen att valet inte gick rätt till.

Sedan förlusten i presidentvalet har Trump envist, men utan att presentera några bevis, hävdat att valet var ”riggat”.

Biden vann presidentvalet med 306 av de så kallade elektorsrösterna, medan Trump fick nöja sig med 232. Den amerikanska kongressen ska den 6 januari formellt godkänna elektorernas röster.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?