1515

Trump hotar EU med 20-procentiga biltullar

Trump säger att han tänker eskalera sitt handelskrig med EU om de senare inte backar från sina mottullar genom att införa en 20-procentig tull på bilar, skriver han på twitter.

Foto:Andrew Harnik

EU:s strafftullar på USA-tillverkade varor som bourbon, motorcyklar och jeans har trätt i kraft. USA:s svar kom snabbt: Om inte EU skrotar tullarna kommer samtliga europeiska bilar som exporteras till USA beläggas med 20 procentiga tullar.

De europeiska tullarna, som sammanlagt påverkar varor vars årliga import till EU är värd motsvarande cirka 29 miljarder kronor, är ett svar på Trumpregeringens nya tullar på stål- och aluminiumprodukter.

I ett uttalande i onsdags skrev handelskommissionär Cecilia Malmström att USA:s "orättfärdiga beslut" om stål- och aluminiumtullar inneburit att EU inte haft något annat val än att införa strafftullarna.

Många bedömare hade räknat med att Trumps regering nu kommer att trappa upp handelskonflikten med EU ytterligare. Och på fredagen kom USA:s svar:

Donald Trump hotar med att införa 20 procentiga tullar på samtliga bilar från EU som exporteras till USA om inte EU drar tillbaka sina strafftullar på amerikanska varor.

"Med grund i de tullar och handelsbarriärer EU länge har lagt på USA och dess stora bolag och arbetare, om de tullarna och barriärerna inte snart bryter samman och tas bort kommer vi att införa en tull på 20 procent för alla deras bilar som förs in i USA. Bygg dem här!", skriver presidenten på Twitter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?