ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Trump: Nato överens om att höja anslagen – kommer inte lämna

  • Under Nato-toppmötets andra dag var syftet att flytta fokus till Afghanistan – men USA:s president Donald Trump stal uppmärksamheten genom att hota att lämna alliansen. Foto: TT/AP

Donald Trump fortsatte sina attacker mot de andra medlemsländernas försvarsanslag direkt efter att han vaknat.

Efter ett extrainsatt möte berättade Donald Trump att länderna kommit överens om att medlemsländerna ska höja sina försvarsanslag. 

Donald Trump har pressat sina försvarsallianskollegor stenhårt under Nato-toppmötets två dagar. Han kräver att medlemsländerna ska betala 2 procent av BNP till försvaret inom snarast möjliga tid och att den siffran på sikt ska stiga till 4 procent av BNP. Enligt Natos nuvarande plan ska alla medlemsstater betala 2 procent av BNP till försvaret 2024, en tidpunkt Donald Trump tycker ligger för långt fram i tiden. 

Enligt uppgifter till tyska nyhetsbyrån DPA ska Trump ha hotat med att lämna Nato om de andra länderna inte höjer sina anslag omedelbart. Men det dementeras enligt två Nato-källor till Reuters, som skriver att tonen ska ha varit hård, men inga hot om att lämna ska ha uttalats. 

Efter att Nato-topparna hållit ett extrainsatt möte för att diskutera frågan om anslagen höll Donald Trump en presskonferens, där han var märkbart nöjd med de framsteg han upplevde att mötet gett. 

”Alla har kommit överens om att betala betydligt mer än tidigare. De kommer komma upp till nivåer som de inte ens tänkt på innan”, sa han. 

Donald Trump säger att han inte kommer lämna Nato längre, trots att han ska ha hotat att göra så innan det extrainsatta mötet. 

Donald Trump sa också att frågan om det tyska energiberoendet från Ryssland, och den gasledning som byggs mellan länderna, återstår att lösa. 

Redan innan mötet, som hålls i skuggan av USA:s flerfrontshandelskrig, fanns oro att Donald Trump skulle sabba mötet, vilket Di skrev om i tisdags

Och det började dåligt redan vid onsdagens frukost, när Donald Trump tog till orda och anklagade Tyskland för att vara beroende av Ryssland för bilig energiimport. Dessutom lyfte han återigen sitt krav på att medlemsländerna ska satsa mer på sitt försvar. 

Efter den hätska ordväxlingen höll Trump och Merkel ett separat möte.

Inför torsdagen uttryckte flera ledare en önskan om att komma vidare från frågan om försvarsanslagen och istället diskutera situationen i Afghanistan, skriver Reuters. Bland annat besöker den afghanske presidenten Ashraf Ghani mötet. Det är nu 17 år sedan den amerikanska invasionen, och fortfarande har Nato trupper i landet. 

Brittiska premiärministern Theresa May utlovade att skicka ner ytterligare trupp till landet.

”Jag tycker det visat att när Nato kallar är Storbritannien en av de första att kliva fram”, säger hon till Reuters. 

Men Donald Trump verkar vilja fortsätta diskutera försvarsanslag. För tidigt på torsdagsmorgonen tog den amerikanske presidenten återigen till orda på sociala medier och fortsatte attackera Tyskland, precis som han gjort under onsdagen fram till sent på natten.

”Presidenter har utan framgång i flera år försökt få Tyskland och andra rika Nato-länder att betala mer för deras skydd mot Ryssland. De betalar bara en liten del av kostnaden. USA betalar tiotals miljarder dollar för mycket för att subventionera Europa, och förlorar stort på handeln”, skriver han som en återupprepning av hans onsdagsattack.

Donald Trump har länge krävt att alla Nato-länder ökar sitt försvarsanslag till 2 procent av BNP, vilket också är målet fram till 2024. Men det är för långt fram i tiden menar han. Nu vill han också höja kravet till 4 procent av BNP.  

Den svenska statsministern Stefan Löfven, som var närvarande på mötet som särskilt inbjuden samarbetsgäst, säger sig vara orolig för de hårda replikskiftena. 

”Den tonen som vi hör här och de olika replikskiftena — det är inte bra naturligtvis. Vi behöver stabilitet nu och lugn och mer av samarbete. Den försäkran om samarbete som det här är, är det viktigaste och måste vara det som är det övergripande”, säger han enligt TT.  

På fredagen kommer Donald Trump att flyga från Bryssel till London för att träffa drottningen, premiärminister Theresa May och besöka Skottland. 

Därefter, på måndag nästa vecka, är det dags för nästa prövning när Donald Trump flyger till Helsingfors för att träffa den ryske presidenten Vladimir Putin. 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies