Annons

Trump hotar att höja kinatullar ytterligare – ”vid rätt tillfälle”

Den amerikanska presidenten Donald Trump hotar att höja tullarna på kinesiska varor med ytterligare 300 miljarder dollar om det är nödvändigt. Det sade han på torsdagen enligt Reuters, skriver CNBC.

Foto:Andrew Harrer

USA:s president Donald Trump skruvar upp den ansträngda relationen med Kina ännu ett snäpp.  

"Våra samtal med Kina, många intressanta saker händer...Vi får se vad som händer...Jag kan gå upp med ytterligare minst 300 miljarder dollar och jag kommer göra det vid rätt tillfälle."

Han sade också:

”Men jag tror Kina vill ha ett avtal, och jag tror Mexiko verkligen vill träffa ett avtal.”

Vilka varor som berörs av de eventuella tullhöjningarna gick han inte in på närmare. 

Kinesiska handelsministeriet svarar med att Kina kommer att vidta nödvändiga motdrag ifall USA eskalerar handelsspänningarna. Vidare deklarerade man att USA:s påtryckningar har orsakat en allvarlig tillbakagång i handelssamtalen, rapporterar Reuters.

Kina har å sin sida även trappat upp en fientlig USA-retorik gentemot landets medborgare senaste dagarna, skriver CNN. Bland annat varnar regeringen för att resa till USA på grund av risken för ”skjutningar, rån och stölder”. 

Regeringens propagandakampanj, som rullar ut i kinesiska statsmedier, fokuserar på USA:s ”handelsmobbning”. Dagstidningen ”People's Daily” kallade på tisdagen USA för ”världens fiende”, rapporterar CNN vidare.  

Internationella valutafonden varnade på onsdagen för att upptrappade hot om tullar frestar på handeln och marknadens förtroende, vilket kan sänka de globala tillväxtsiffror som man i nuläget räknar med förbättras nästa år. 

Vad gäller Mexiko avslutades förhandlingarna på onsdagen utan ett avtal.

Donald Trump sade att det gjorts framsteg i förhandlingarna men ”inte tillräckliga” framsteg för att stoppa migrationen till USA.

Samtalen mellan representanter för de båda länderna ska fortsätta under torsdagen.

Trump har hotat med att införa tullar på 5 procent på alla produkter från Mexiko till USA från måndag.

Läs mer: Mexiko stoppar migranter vid södra gränsen 

handelskriget-copy-2019-05-31-15_50_45.mp4.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?