1515

Trump höll sig till manus i FN-tal

USA:s president Donald Trump och FN-ambassadör Nikki Haley har i dag samlat 100 världsledare i New York för att diskutera hur FN kan reformeras.

Donald Trump under mötet i FN.
Donald Trump under mötet i FN.Bild:AP Photo/Seth Wenig

Trump presenterades av Nikki Haley som en man som vet hur man får till förändring. Och det var en till synes bestämd amerikansk president som sedan i sitt anförande konstaterade att FN har potential, rapporterar TT:s utsända.

Men Trump betonade att den enorma byråkratin står i vägen för arbetet med utveckling och fred. De senaste årens jätteökningar av såväl världssamfundets budget som personal måste få ett slut, enligt presidenten.

"Och ingen medlem bör bära en oproportionerligt stor del av bördan", sade han om budgeten.

USA är FN:s största bidragsgivare, något Trump under sin valkampanj var mycket kritisk mot.

Trump förklarade också att han ställer sig bakom generalsekreterare António Guterres reformarbete. Men förändringen av världssamfundet måste gå snabbt, tycker den amerikanske presidenten.

"Det är slut på "business as usual" (att jobba på som vanligt)."

Trump verkade i stort hålla sig till manus, han uppträdde statsmannamässigt och gav inte prov på den hätska retorik han ibland använder vid politiska massmöten.

USA:s president drog på sig stark kritik när han tidigare i somras beslöt att backa ur det globala klimatavtal som slöts i Paris.

De senaste dagarna har det dock kommit små tecken på att Trump kan ha mjuknat när det gäller Parisavtalet, och i dag meddelade Vita huset i ett officiellt uttalande enligt Reuters att "vi kommer att dra oss ur Parisavtalet såvida vi inte kan få till stånd villkor som är mer gynnsamma för USA".

Trump har minskat delegationen som reser till högnivåveckan i FN till en tredjedel och meddelat att han tänker hålla vissa möten med världsledare på sin golfklubb i New Jersey, skriver amerikanska medier. Och Vita huset har fattat beslut om att minska USA:s bidrag till FN:s fredsbevarande insatser med motsvarande 4,8 miljarder kronor.

Frågan om reformering av det byråkratiska världssamfundet är Trump dock inte ensam om att förorda. Det har stötts och blötts i olika forum i flera år. Främst är det säkerhetsrådet som kritiserats, eftersom det anses spegla en föråldrad världsordning. Systemet med att de fem permanenta medlemmarna har vetorätt har också gjort att FN varit handlingsförlamat och inte kunnat agera i Syrienkrisen


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?