1515
Annons

Trump höjer insatsen i propagandakriget

President Trump, som fått hård kritik för sin egen senfärdighet, fortsätter att peka finger mot Kina i coronakrisen.

Foto:Xie Huanchi, Carolyn Kaster

Donald Trumps regering har sagt att man inte utesluter att viruset kan ha spridits – av misstag – från ett laboratorium i Wuhan i Kina.

”Det (viruset) kunde ha stoppats i Kina innan det här började, men det gjorde det inte. Och nu lider hela världen på grund av det”, säger Trump under den dagliga presskonferensen från Vita huset om coronapandemin.

”Om det var ett misstag så är ett misstag ett misstag. Men om de medvetet var ansvariga, ja jag menar, då är det säkert att det skulle bli konsekvenser”, varnar han.

Kinesiska forskare har sagt att viruset troligen har överförts från djur till människor på en marknad som för vilda djur.

Men bara att det i Wuhan finns en anläggning med ett laboratorium som är utrustat för att hantera farliga virus har gett upphov till konspirationsteorier.

I en intervju med statliga medier som publicerades i lördags sa Yuan Zhiming, chef för laboratoriet, att ”det är omöjligt att detta virus kommer från oss”.

Det kinesiska utrikesdepartementets talesperson Zhao Lijian, som tidigare har påstått att den amerikanska militären kan ha fört viruset till Kina, har också avvisat amerikanska medieuppgifter om att viruset skulle komma från ett laboratorium i Kina och säger att det inte finns någon vetenskaplig grund.

Idén att viruset är tillverkat av människor och planterat är vanlig även bland ryska konspirationsteoretiker. Men den motsägs av de flesta ryska forskarna, rapporterade Dagens Nyheter nyligen.

Så här sa Sergej Netiosov, professor i virologi vid Novosibirsk universitet, i en intervju med den statliga tv-kanalen Rossija 24 nyligen:

”Jag var själv med om att skapa olika virus under sovjettiden. Och jag kan säga med säkerhet att om man skapar ett virus på ett artificiellt sätt så lämnar det alltid spår efter sig. De här spåren finns inte på det aktuella coronaviruset. Det ser vilken biolog som helst”, enligt DN.

President Trump har flera gånger bytt fot i frågan hur viruset ska bekämpas och har fått hård kritik för att han inledningsvis avfärdade viruset och inte snabbare vidtog åtgärder för att skydda USA.

I Kina finns också en bitterhet över att länder som USA inte tog vara på det tidsfönster man hade innan viruset spred sig över världen, enligt The Economist.

Trump ifrågasätter även fortsatt antalet dödsfall som har rapporterats från Kina i samband med pandemin, även efter det att siffran har skrivits upp.

Zhao Lijian dementerar att landet skulle ha mörkat siffror efter virusutbrottet. Han medger dock att den snabba spridningen har bidragit till att siffrorna underskattats.

USA:s president Donald Trump säger också att flera delstater kommer att börja lätta på restriktioner under de kommande dagarna.

Vissa företag kommer att tillåtas att återgå till normal verksamhet i Texas och Vermont på måndag. Och på fredag kommer restriktionerna att lätta i Montana.

Några guvernörer har dock sagt att de inte kommer att lätta på några restriktioner förrän de har en större testkapacitet.

Coronautbrottet har i USA inte bara blivit en mänsklig katastrof. Ekonomin har också vänt brant nedåt, vilket berövat fastighetsinvesteraren Trump på ett huvudargument i sina försök att bli omvald.

Innehåll från TorkAnnons

Att se till helheten - avgörande för hållbara produkter

Hållbarhet är ordet på allas läppar, men vad är egentligen en hållbar produkt? Reneé Remijnse, Sustainability Communications Director för Essitys Professional Hygiene förespråkar att det krävs mer än bara en ”grön märkning”.

– Hållbarhet är ett modeord som är lätt att använda. Men hållbarhet måste integreras i alla delar av ett företag, och alla delar av en produkt för att ha en positiv påverkan på planeten, människor och vinst. Vi kallar detta ”hållbar hygienhantering” med målet att designa produkter och tjänster som passar in i ett cirkulärt samhälle, uppfylla kundernas hygienbehov och stödja deras verksamhet, säger Reneé Remijnse, Sustainability Communication Director, Essity. 

Essity visar vägen

Hon säger att Essity har valt att ligga i framkant eftersom det är en viktig del av företagskulturen och strategin att bryta barriärer och driva hållbara innovationer.

– Redan 1992 började vi använda livscykelanalyser för att mäta miljöpåverkan. Sedan dess har Essity utvecklat hygienprodukter och tjänster från Tork för att minska miljöpåverkan i olika faser av livscykeln som: råmaterial, produktionsprocess, transport och avfallshantering. Essity arbetar också för ett nettonollutsläpp av koldioxid 2050.

Så bidrar produkter från Tork till att minska koldioxidpåverkan

Essity är först i världen med att producera mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp för produkter från Tork vid produktionsanläggning i Lilla Edet. Men Tork jobbar även cirkulärt med produktinnovationer. Några exempel på det är: Tork Clarity skumtvål, som minskar vattenkonsumtionen vid användning och består till 99 procent av naturliga ingredienser. Tork PeakServe, handdukar som är komprimerade till 50 procent vilket minskar transportvolymerna. Tork Coreless toalettpapper utan hylsa, som reducerar både avfall och råvaruanvändning. 

Tork PaperCircle tjänsten minskar både avfall och CO2-utsläpp

Reneé Remijnse ger ytterligare ett exempel som hon säger är banbrytande: Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för använda pappershanddukar. Genom att pappershanddukarna slängs i särskilda återvinningskärl kan dessa samlas in och återanvändas till nya pappersprodukter. Vilket reducerar koldioxidutsläppen för pappershanddukarna med 40* procent och mängden avfall.

– Den största utmaningen när vi skapade den här tjänsten var att involvera alla intressenter i kedjan. Från vår egen produktion till logistik, lokalvårdare och avfallshanterare. Men resultatet har blivit fantastiskt! Idag finns tjänsten i 14 länder och hjälper 35 miljoner människor att återvinna använda pappershanddukar.

– Det är ett bra exempel på tankeledarskap. Vi behöver vara smarta med våra produkter och hjälpa våra kunder att kommunicera vad återvinning kan bidra med, vilket skapar beteendeförändringar. Hållbarhet är inte längre ”Nice to have” utan ett måste. Människor vill ha hållbara produkter och jobba på hållbara företag, säger Reneé Remijnse. 

Hållbarhet ett måste

Ett påstående som styrks av marknadsundersökningen ”Tork Eco Office Research” som Essity genomförde i juni i år. Den visade att 42 procent av Sveriges kontorsanställda anser att deras kontor är för miljöovänliga och att 7 av 10 väljer arbetsplats utifrån företagets hållbarhetsarbete. Dessutom ville 92 procent av respondenterna återvinna mer på kontoret. 

– Med produkter och tjänster från Tork finns möjligheten att visa både anställda och kunder att du bryr dig om miljön, avslutar Reneé Remijnse.

 

* Resultatet från en livscykelanalys (Life Cycle Assessment, LCA) som utfördes av Essity Tork och verifierades av IVL, Svenska Miljöinstitutet, 2017, där estimat baserats på genomsnittsförhållanden inom EU och processerna som undvikits har tagits med i beräkningen.

 

Om Tork: 

Varumärket Tork, en del av det globala hygien- och hälsobolaget Essity, startades 1968 och är verksam på 110 marknader.

• Först i världen med storskalig produktion av mjukpapper utan fossila CO2-utsläpp.

• Först i världen med återvinningstjänst av pappershanddukar, Tork PaperCircle ®. Sluter cirkeln, minskar avfallet och koldioxidavtrycket från pappershanddukar.

Tork PaperCircle – världens första återvinningstjänst för pappershanddukar. | Tork SE 

Ett hållbart liv utanför hemmet med Tork | Tork SE 

 

Mer från Tork

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tork och ej en artikel av Dagens industri

Covid-lättnad i megastad där Volvo Cars tillverkar

Från och med måndag släpper den kinesiska mångmiljonstaden Chengdu på de covidrestriktioner som infördes den 1 september. 

Invånare måste dock fortfarande ta ett covid-test varje vecka och uppvisa ett negativt resultat om man vill besöka offentliga byggnader eller åka med stadens kollektivtrafik.

Foto:Karin Olander/TT

Chengdu med 21 miljoner invånare är den största staden i Kina att införa en total nedstängning sedan Shanghai gjorde detsamma tidigare i år. Beskedet betyder nu att till exempel skolor, restauranger och museum kan öppna igen.

Volvo Cars tillverkaren sin bästsäljande modell XC60 i Chengdu, men har sedan tidigare kunnat starta sin produktion igen genom en så kallad fabriksbubbla där de anställda bor på hotell.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera