1515
Annons

Trump har lämnat Washington DC: Ha ett bra liv, vi ses snart

President Donald Trump har lämnat Washington DC.

”Det har varit fyra fantastiska år”, sade han på flygbasen Joint Base Andrews inför resan till Florida med Air Force One. Tillträdande president Joe Biden deltar i en traditionsenlig kyrkoceremoni minuterna efter det att Trump lämnat staden.

Foto:Alex Brandon

”Ni har varit fantastiska, det har varit ett privilegium att vara er president”, sade Trump framför en vajande fanborg av amerikanska flaggor.

Han avbröts av en talkör, som hyllade honom.

”Jag kommer alltid att stödja er. Framtiden för detta land har aldrig verkat vara bättre. Jag hoppas att nästa regering fortsätter med detta arbete.”

”Vi älskar er, fortsatte han till anhängarna på plats.” 

I sitt tal konstaterade han att ekonomin och börsen aldrig har varit bättre, och han verkade tala utan manus.

Han tackar vicepresidenten Mike Pence och kongressen ”som vi samarbetat med, åtminstone delar av den”.

Trump nämnde också coronapandemin, och hur man lyckats klara av krisen.

Sedan avslutade han:

”Vi kommer tillbaka, på något sätt. Ha ett bra liv, vi ses snart”, avslutade Trump sitt tal.

Bredvid honom stod presidentfru Melania, och till tonerna av YMCA med Village People gick till Air Force One.

Sedan lyfte presidentplanet troligen en sista gång med Donald Trump. 

Exakt då Trump avslutat sitt tal, med påföljande applåder och promenad upp till planet, gick tillträdande president Joe Biden in i den kyrka i Washington DC för en religiös samling tillsammans med kongressens ledare.

Biden svär sedan ämbetseden klockan tolv amerikansk tid (klockan 18 svensk tid) på Kapitoliums västsida, samma plats där Trumpanhängare för två veckor sedan drabbade samman med polisen innan de stormade kongressbyggnaden i en dödlig attack som saknar motstycke i USA i modern tid.

Timmarna efter sitt tillträde väntas den 78-årige demokraten sätta sitt namn på en rad presidentordrar som river upp delar av det politiska arv som Trump lämnar efter sig. Bland annat ska Biden återansluta USA till Parisavtalet och Världshälsoorganisationen (WHO), samt stoppa ”murbygget” mot Mexiko, Trumps benämning på förstärkningen av olika barriärer längs USA:s södra gräns. 

Trumps frånvaro vid onsdagens installation av Biden i Washington DC gör honom till den första avgående presidenten sedan Andrew Johnson 1869 att inte delta vid ceremonin.

Efter landning med presidentplanet åker Donald och Melania Trump i stället till den egna hotellanläggningen Mar-a-Lago i Palm Beach. Ankomsten beräknas till strax före lunch amerikansk tid, då presidentmakten och kärnvapenkoderna formellt lämnas över till Biden.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

England blir Bidens första utlandsresmål

USA:s president Joe Biden.
USA:s president Joe Biden.Foto:Evan Vucci

USA:s nya president Joe Biden kommer att resa till Cornwall i England på G7-möte den 11-13 juni, i vad som blir hans första utlandsresa som president.

Det rapporterar BBC på fredagskvällen. Efter England stundar ett Natomöte i Bryssel den 14 juni.

Fokus för resan blir att återupprätta USA:s allianser och att revitalisera det transatlantiska partnerskapet, enligt Vita Husets budskap på fredagen.

Joe Bidens företrädare Donald Trump gjorde sin första resa som president till bland annat Saudiarabien och Israel, i maj 2017, medan Barack Obama ställde kosan till Kanada i februari 2009.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera