1515
Annons

Trump gjorde comeback med tal om "stulet" val

När USA:s förre president Donald Trump talade i Florence i delstaten Arizona var det hans första stora publika framträdande för året.

Han upprepade återigen sina felaktiga påståenden om ett ”stulet” val.

Foto:Ben Gray

”Vi vann de där valen. Vi vann stort. Vi kan inte låta dem komma undan med det”, sa han inför tusentals anhängare.

De personer som samlats fick höra det förväntade.

”Vi har fått nog av att få våra liv styrda av politikerna i Washington”, sa Trump.

”De radikala demokraterna vill förvandla USA till ett kommunistland.”

Trots att Donald Trump förlorade presidentvalet 2020 med över sju miljoner röster till Joe Biden, och efter det förlorat flera överklaganden i domstolar, fortsätter expresidenten felaktigt hävda att valet var riggat och att segern stulits från honom.

Ingen av de utredningar som gjorts i olika instanser har visat på något utbrett valfusk eller andra oegentligheter.

Trump gjorde sin comeback i Arizona efter att ha blivit avrådd att hålla tal på årsdagen av stormningen av kongressen, den 6 januari. Mötet var det första inför en stor publik sedan i oktober.

Förutom presidentvalet handlade talet om Trumps andra favoritämnen: hur orättvist behandlad han är i media, öppna gränser och att USA blivit ett land ”som hela världen skrattar åt”.

I publiken fanns skyltar med texten ”Trump 2020” och ”Trump 2024”. Men något besked om nästa presidentval gav han inte.

Det var första gången sedan juli 2021 som Trump besökte Arizona, en delstat där han såg sig besegrad som första republikanska presidentkandidat på 24 år.

En del av de Trumpsupportrar som kommit för att lyssna på talet hade anlänt dagar i förväg ända ifrån Florida och Texas.

Trumpanhängaren Jennifer Winterbauer, som stod längst fram i kön till mötet, sa att hon hade kommit dit för att höra ”sanningen” från Trump.

”Han säger alltid sanningen om allting: ekonomin, tillståndet i världen, USA”, sa hon.

Trump som är permanent avstängd från Twitter för sina påståenden om presidentvalet, har hållit en relativt låg profil i politiken sedan han lämnade sitt ämbete. Men han är fortfarande en framträdande person i det republikanska partiet.


Nytt bottenrekord för Libanons pund – rasat 95 procent på två år

Från 1.500 per USA-dollar till mer än 35.000 per dollar. Så mycket har det libanesiska pundet rasat på två år, alltså en nedgång med 95 procent.

Foto:Hussein Malla

Inflationen är bortom kontroll i landet, och den som inte har utländsk hårdvaluta att betala med får exempelvis bara el i uttagen någon enstaka timme per dygn.

Libanons pund var i decennier låst till USA-dollarn till kursen 1.500:1. Men sedan myndigheterna misslyckats med att hålla låsningen faller nu kursen mer för varje dag.

Omvärlden kräver politiska reformer för att hjälpa till, men makthavarna i Beirut är splittrade och beskrivs som korrumperade. Ett parlamentsval häromveckan ledde inte till någon ljusning, utan fick tvärtom pundet att falla ännu snabbare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?