1515
Annons

Trump ger Tiktok-avtalet grönt ljus: ”Nära en fantastisk deal”

FAYETTEVILLE, NORTH CAROLINA.

Donald Trump har gett sitt preliminära godkännande till Oracles och Walmarts köp av Tiktok. 

Presidenten kommer dessutom att nominera en kvinna som ska ersätta Ruth Bader Ginsburg i Högsta domstolen.  

Det var de två stora nyheterna under lördagskvällens kampanjmöte i North Carolina, där Di var på plats.

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump.Foto:Chris Carlson

Donald Trump fortsätter att hålla ett högt tempo i sin omvalskampanj. På lördagskvällen talade han inför en stor publik på ett flygfält i Fayetteville, i North Carolina – en av årets viktigaste vågmästarstater. 

Presidenten gjorde en mäktig entré med hjälp av Air Force One till åskådarnas stora jubel. Sedan höll den ovanligt muntra 74-åringen hov i nästan två timmar, ofta helt utan manus. 

”Det är ju lördagskväll! Vi har all tid i världen”, sa han glatt.

Trump gör entré med hjälp av Air Force One.
Trump gör entré med hjälp av Air Force One.Foto:Frida Wallnor

Men till skillnad från tidigare valmöten hade Donald Trump två viktiga nyheter att dela med sig av i North Carolina. Den första gällde den numera vakanta platser i USA:s Högsta domstol, efter den progressiva ikonen Ruth Bader Ginsburgs död på fredagen.    

”Artikel två i konstitutionen säger att presidenten ska nominera domare till Högsta domstolen. Kan det bli tydligare än så?” frågade han retoriskt, och myntade sedan en ny ramsa som publiken stämde in i: ”Fill that seat”, det vill säga ”fyll den vakanta positionen”. 

Efter nyheten om Ginsburgs död har det uppstått en debatt om vem som ska utse hennes efterträdare, med tanke på hur nära valdagen vi är. Joe Biden och andra demokrater har krävt att den som vinner valet ska få ansvaret, vilket även ska ha varit Ruth Bader Ginsburgs önskan. 

Men Donald Trump meddelade att han kommer att utse en ersättare redan nästa vecka, som senaten ska fråga ut och sedan rösta om. 

”Och det kommer att bli en kvinna”, tillkännagav presidenten inför den jublande publiken i North Carolina, och tillade:

”Jag gillar ju kvinnor bättre än män, så…” 

Han ville dock inte säga vem kandidaten kommer att bli. Men det finns ett antal kvinnor på den lista med möjliga domarkandidater som presidenten nyligen presenterat.  

Republikanerna har för närvarande en majoritet i senaten med 53 ledamöter jämfört med Demokraternas 47, vilket ger partiet makten att på egen hand godkänna presidentens domare.

Foto:Frida Wallnor

Den andra nyheten gällde Tiktok, den populära videoappen som Trump-administrationen varit på väg att förbjuda på grund av misstankarna mot dess kinesiska moderbolag. 

”Vi är väldigt nära en fantastisk deal med Tiktok”, sa presidenten, som tidigare under dagen gett sitt preliminära godkännande till avtalet.

”Walmart ska köpa bolaget tillsammans med Oracle. Det kommer bli en fantastisk kombination. All teknologi kommer att stanna här, huvudkontoret hamnar nog i Texas och 25.000 nya jobb kommer att skapas.”

Han berättade också att de inblandade aktörerna gått med på villkoret att bidra till en fond på 5 miljarder dollar, motsvarande 45 miljarder kronor, som ska användas för olika statliga utbildningsinsatser.

”Han jag vetat att de skulle säga ja så snabbt hade jag ju krävt mer”, kommenterade presidenten. 

Donald Trump vann North Carolina med 3,6 procentenheters marginal 2016, efter att Mitt Romney gjort detsamma 2012. Däremot vann Barack Obama delstaten 2008 med minsta möjliga marginal. 

Läget i opinionsundersökningarna är helt jämnt i delstaten inför årets val. Enligt Realclearpolitics sammanvägning av mätningar leder Joe Biden med 0,9 procentenheter.

North Carolina tillhör de delstater där poströstningen redan har påbörjats.

 


Innehåll från NibeAnnons

Nibes investering i skolelever säkrar företagets framtid

Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.
Lina Simonsson är verksamhetsledare på Vetenskapshuset. Utställningen Energi och balans ger elever kunskap om energi och hållbarhet. Utställningen har tagits fram av Nibe i samarbete med Tekniska museet i Stockholm.

Skolungdomars svaga intresse för naturvetenskap och teknik är ett problem för näringslivets kompetensförsörjning. I Markaryd har värmepumpstillverkaren Nibe och kommunen bestämt sig för att lösa problemet. I höstas invigde de därför Vetenskapshuset. 

Nibe startade sin verksamhet för 70 år sedan och är bland husägare välkänt för varmvattenberedare och värmepumpar. Under åren har Nibe dessutom utvecklats till ett globalt innovationsföretag med kunder över stora delar av världen. Men tillverkning och produktutveckling är kvar där allt började – i småländska Markaryd. 

Den senaste satsningen på orten är Vetenskapshuset där syftet är att öka skolelevers kunskap inom naturvetenskap och teknik. På sikt är målet att säkra det lokala näringslivets kompetensförsörjning med bland annat nya ingenjörer.

– Vetenskapshuset är en mötesplats för skola, företag och akademi. Det vi gör är att skapa tillväxt för nya idéer och kompetens. Det är en investering i samhället, säger Lina Simonsson, verksamhetsledare på Vetenskapshuset. 

Lokalerna är på nästan 3 000 kvadratmeter och besökande elever får på ett pedagogiskt och lekfullt sätt lära sig om bland annat fysik och kemi, med fokus på energi och hållbarhet. Den interaktiva utställningen ”energi i balans” är utformad så att eleverna tävlar mot varandra samtidigt som de lär sig saker. Ett av momenten går ut på att eleverna ska fördela ett hushålls kilowattimmar på till exempel varmvatten i duschen, värme i huset och, inte minst, den egna skärmtiden.

– Det gör att eleverna får en förståelse för sin energiförbrukning. Responsen på aktiviteterna har varit fantastisk och en kommentar vi fått är att Vetenskapshuset bidrar till ”hållbart samhällsbyggande på riktigt”, säger Lina Simonsson.

I en annan del av byggnaden finns Nobelprismuseets utställning ”För mänsklighetens största nytta”. Här får eleverna lära sig om upptäckter som belönats med Nobelpriset och hur dessa har påverkat samhället.

Vetenskapshuset samarbetar samtidigt med Tekniska museet i Stockholm som bidrar med material både inför och efter elevernas besök i Markaryd. Det förlänger utbildningstiden och ökar förståelsen ytterligare. Vetenskapshuset har även ett toppmodernt labb för kemilektioner. 

– Det är en väldigt stor resurs för skolorna. Det är få i Sverige som har ett så här bra labb och vi är även på gång med att bygga ett tekniklabb. 

En annan pedagogisk tillgång är att Vetenskapshuset sitter ihop med Nibes värmepumpsfabrik. Det gör att besökarna bara behöver öppna en dörr för att gå från teori till praktik – och hållbarhetstänkandet stannar inte vid tröskeln till fabriken.

– Nibes värmepumpar är klimatsmarta produkter och det är något företaget jobbat med redan från början. Hållbarhet är inte en vision för Nibe, det är ett varumärkeslöfte. 

Fakta Nibe
Nibe Group är en global koncern som bidrar till ett minskat klimatavtryck och bättre utnyttjande av energi. Bolaget utvecklar och tillverkar ett brett utbud av miljövänliga och energieffektiva lösningar för inomhuskomfort samt komponenter och lösningar för intelligent uppvärmning och styrning inom industri och infrastruktur.

Läs mer på nibe.com

Mer från Nibe

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nibe och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?